Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’den Önemli Karar: Nakit İşlemlerine Kısıtlama Getirildi

Çin Merkez Bankası, kendi geliştireceği dijital paranın önünü açabilmek için nakit para kullanımıyla ilgili yeni bir karar aldı.

Xinhuanet tarafından aktarılan bilgilere göre Çin Merkez Bankası ülke genelindeki üç farklı bölgede büyük çaplı nakit işlemi yapılmasını yasakladı.

Nakit Paranın Sorunu

Çin Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre insanlar nakit paraları zaman zaman yasa dışı amaçlarla kullanabiliyorlar. Büyük çaplı nakit işlemlerinin bazen vergi kaçırmak veya para aklamak içni yapıldığını vurgulayan Merkez Bankası bu işlemlerin önüne geçmek istiyor.

Çin Merkez Bankası bu amaç doğrultusunda üç farklı bölgedeki nakit işlemlerine bir üst limit getirme kararı aldı. Çin Merkez Bankası tarafından alınan karara göre ülkenin üç bölgesindeki şirket hesaplarına en fazla 500 bin yuanlık nakit para aktarılabilecek. Bireysel hesaplara ise (bölgeden bölgeye değişecek şekilde) 100 bin-300 bin yuan arasında para aktarılabilecek.

Dijital Para Hazırlığı

Dünya genelindeki bazı hükümetler yasa dışı amaçlarla kullanıldıkları için kripto paraları eleştirirken, Çin Merkez Bankası tehlikeli olduğu gerekçesiyle büyük çaplı nakit işlemlerini yasaklama kararı aldı.

Çin Merkez Bankası tarafından atılan bu adımın bir dijital para hazırlığı olduğu düşünülüyor. Çin Merkez Bankası yetkililerinden gelen açıklamada da buna benzer bir vurgu yapılıyor:

Büyük çaplı nakit işlemleriyle ilgili hazırlanan yeni mevzuat doğrultusunda bankaların mevcut müşterilerin hesaplarını daha yakından takip etmeleri, nakitle büyük bir işlem yapan müşterilerini konu hakkında bilgilendirmeleri ve onları daha farklı ödeme yöntemlerine alıştırmaları gerekiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment