Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Nakit Parayı Ortadan Kaldırıp, Halkı Kripto Para Birimleri İle Kontrol Etmek Mi İstiyor?

Lider kripto para birimi Bitcoin, 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krize bir tepki ve insanların ekonomik özgürlüğe sahip olması için tasarlanmış bir teknoloji olarak bilinmekte. Bitcoin gibi kripto para birimlerinin sahip olduğu merkeziyetsizlik, bunların hiçbir hükümet veya firma tarafından da kontrol edilmesini amaçlamakta.

Ancak görünüşe göre kripto para birimleri hükümetlerin vatandaşlar üzerinde öncekine kıyasla çok daha fazla kontrole sahip olmasını sağlayabilir. CoinShares CSO’su Meltem Demirörs ise, kendi ‘distopyan kabuslarının’ yavaşça gerçeğe dönüşmeye başladığını ifade etti ve konuya dikkat çekti.


Venezuela hükümetinin kendi vatandaşlarını zorla ‘değersiz’ Petro kullanımına itmesine değinen Demirörs, Çin’in de nakit parayı ortadan kaldırmak ve bankacılık hizmetleri ile ödemelere erişimi sansürlemek ve kısıtlamak için kripto para birimi fikrini tartışmaya başladığını ifade etti. Çin geçtiğimiz günlerde de, Çin Merkez Bankası başkan yardımcısı Fan Yifei’nin yaptığı açıklamada, Çin tarafından piyasaya çıkartılması planlanan kripto para biriminin ülkedeki itibari paraların yerini tamamen alacağını planladıklarını söylemesi ile de gündeme girmişti.

Bunun yanı sıra Venezuela tarafından piyasaya sürülen kripto para birimi Petro’nun, hala bunu satın alanlara ‘sertifika’ şeklinde dağıtılması projenin imajını zedelemeye ve insanların kafasında soru işareti bırakmaya devam ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment