Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Polisi 600 Milyon Yuan (87 Milyon Dolar) Vurgun Yapan Üç Şüpheliyi Göz Altına Aldı

Çin polisi, geçtiğimiz günlerde 600 milyon Yuan, yaklaşık olarak 87 milyon dolar değerinde kripto para çalan üç şüpheliyi tutukladığını bildirdi.

Çin’in Xi’an şehrindeki polis, ilk önce bilgisayar korsanlarının bilgisayarlarını kripto para birimi olarak 100 milyon yuan (yaklaşık 15 milyon dolar) çalacaklarını iddia eden bir kişi tarafından yapılan şikayet üzerine takibe aldı.

Soruşturma zaman içerisinde ilerledi ve üç ay sonra Zhou adlı bir şüpheliye ulaşıldı. Yetkililer mesafelerini koruyarak Zhou’nun faaliyetlerini iki ay daha takip etmeye başladı. Çok geçmeden polis, Zhou’nun iletişim ağını izleyerek iki suç ortağına ulaştı.

Bu üç şüpheli, kurumsal ve kişisel ağ sistemlerini, siber saldırı ve korsanlık gibi yasadışı yollar ile hedef alarak başlangıçta tahmini 600 milyon yuan (yaklaşık olarak 87 milyon dolar) elde etti.

Şu anda bu üç şüpheli göz altına alınmış olsa da polis başlattığı soruşturmaya üç eyalette devam ediyor. Çalınan kripto paranın değerinin polisin mevcut tahminin üzerinde olup olmadığı ise soruşturmanın ilerleyen günlerinde gün yüzüne çıkacak.

Çin’deki mali yetkililer, 2017 yılında caydırıcı düzenlemelerin ardından kripto para ticaretini etkili bir şekilde yasaklamışlardı. Çin polisi de aynı şekilde kripto ile ilgili suç faaliyetlerinde kripto istihbaratını genişletmek için hızlı davranıyordu. Yine de bütün önlemlere rağmen Temmuz ayında ülkenin dört bir köşesindeki bilgisayarlar siber korsanlar tarafından kullanılarak 2 milyon dolar değerinde madencilik yapılmıştı.

Geçtiğimiz birkaç ay içerisinde ise Tianjin ve Anhui eyaletinde bulunan polis ekipleri, madencilik ekipmanlarına elektrik sağlamak üzere bir takım araçlar kullanan kripto para madencilerini tutuklamışlardı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment