Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin, Türkiye’nin de Takip Ettiği Blockchain Projesinin Detaylarını Paylaştı

Bir Çin Merkez Bankası yetkilisi, uluslararası iş birliğiyle geliştirilen bir blockchain projesinin detaylarını paylaştı.

Çin Merkez Bankası bünyesindeki Dijital Para Araştırma Enstitüsü’nün direktörü Mu Changchun, mBridge projesi için geliştirilen blockchain ile ilgili birkaç detay verdi.

Projenin merkezinde yer alan bu blockchainde atomik ödeme işlemi yapılabiliyor, senkronize şekilde döviz takası yapılabiliyor, dijital cüzdanlar yönetilebiliyor ve işlemlerin gizliliği korunuyor.

MBridge projesi, sınır ötesi ödemelerde aynı anda birden fazla merkez bankası dijital parasının (CBDC) yar alabileceği ortak bir platform tasarlamak için oluşturuldu. Hong Kong’un, Birleşik Arap Emirlikleri’nin, Çin’in ve Tayland’ın merkez bankaları, projenin kurucu üyeleri arasında yer alıyor.

Aralarında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın da bulunduğu 15’ten fazla merkez bankası ise projeye gözlemci sıfatıyla dahil oldu.

Proje kapsamında geçen yıl yapılan pilot çalışmasına dört ülkeden 20 banka katıldı. Bu sırada toplam değeri 20 milyon doları aşan, 160’tan fazla işlem yapıldı.

Mu Changchun tarafından yapılan açıklamaya göre projede yer alan merkez bankaları, mBridge için yazılan kodu açık kaynaklı şekilde inceleyip, test edebiliyor.

Merkez bankaları, blockchainde kendi node’larını (düğüm) yönetiyor ve işlem kaydı gibi hassas veriler, gizliliğin sağlanması adına her merkez bankasının kendi düğümünde tutuluyor.

Mu Changchun tarafından verilen örneğe göre Birleşik Arap Emirlikleri, Hong Kong’da özel bir bankaya e-HKD ile ödeme yaptığında bu işlemin detaylarını yalnızca ödemeyi yapan ve alan taraf görebiliyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!