Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Yakında Dünyanın Bitcoin Madencilik Devi Olmayabilir

Bitcoin madenciliğinin mabedi olarak bilinen Çin, özellikle son 2 yıllık süreçte inanılmaz bir gerileme ve düşüş yaşadı. Bunda Çinli madencilik devlerinden olan Bitmain’in içerisinde yaşanan sorunların etkili olduğu gibi, küresel çapta yaşanan gelişmelerin de etkili olduğu biliniyor.

Çin Bitcoin Madenciliğinde Düşüş Yaşıyor

2018 yılında dünya çapındaki Bitcoin hashrate’inin %90’ının Çin merkezli olması büyük bir endişe ve tartışma yaratıyordu. Bitcoin ağı özünde merkeziyetsiz olsa da hashrate’in %50’sinden fazlasının tek bir kurum veya kişide toplanması merkeziyetsizliğe büyük darbe vurulabileceği anlamına gelmekteydi. Söz konusu hashrate tek bir firmaya ait olmasa da bunun Çin içerisinde toplanmış olması da endişelerin haklılık payına sahip olduğunu gösterdi.

Ancak South China Morning Post çalışanı Josh Ye’nin aktardığı son verilere göre, Çin bir zamanların Bitcoin madencilik devi olma unvanını yavaş yavaş kaybetmeye başladı.

Josh Ye tarafından da paylaşılan verilere bakıldığında Çin’in hala %65 oran ile lider olduğu görülüyor. Buna rağmen ABD %7,24 ile ikinci, Rusya %6,90 ile üçüncü, Kazakistan %6,17 ile dördüncü, Malezya ilginç bir şekilde %4,33 ile beşinci ve İran ise %3,82 ile altıncı sırada yer alıyor.

2018 yılı öncesi alttaki 5 ülkenin 4’ünün neredeyse %1’in bile altında hashrate’e sahip olduğunun bilinmesi, kısa sürede ne kadar büyük bir değişim olduğunu gösteriyor. Josh Ye, bu değişimin dünya çapındaki belirsizliğin diğer ülkeleri ve bölgelere de Bitcoin madenciliğine teşvik etmesinden kaynaklandığını da savunmakta.

Sebep ne olursa olsun Çin’in Bitcoin madencilik pastasındaki payının daha da azalacağı kesin gibi duruyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment