Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’de Dev Madencilik Tesisi Sele Teslim Oldu, Binlerce Cihaz Zarar Gördü

Çin’in Sichuan bölgesinde kendini gösteren selin, bölgede bulunan büyük bir kripto para madenciliği işletmesine ciddi zararlar verdiği ifade edildi. Yerel basında çıkan haberlere göre, Çin’in Sichuan ve çeşitli dört bölgesinin, 27 ve 28 Haziran tarihlerinde çok ciddi yağış aldığı ve de bu sebeple bu bölgelerde sel gerçekleştiği ifade edilirken; yine çıkan haberlerde Sichuan bölgesindeki bir kripto para madenciliği tesisinin de, selden ciddi zarar gördüğü ifade edildi.

Sel sonucu ilgili bölgedeki tesisteki madencilik ekipmanlarının on binlercesinin zarar gördüğü açıklanırken, madencilik cihazlarının sonrası için ise tamir edilmelerinin oldukça zor olduğu ifade edildi.

Yazının kaleme alındığı an itibariyle, zarara uğrayan madencilik cihazlarının hangi kripto paraları kazmakta kullanıldığı bilinmezken; ayrıca tam olarak kaç adet cihazın kullanılamaz hale geldiği ile ilgili de net bir sayı verilmedi.

Mining

mining

mining

Coinbase’in ardından en çok kullanılan ikinci cüzdan hizmeti sağlayacısı olan Blockchain’in verilerine göre, Bitcoin’deki toplam işlemci gücü de bu olaydan bir hayli etkilenmişe benziyor. İşlemci gücünün, selin gerçekleştiği günlerde 43 TH/s’den 30 TH/s’ye düştüğü ifade edilirken, bu durumun da analistlerin ve otoritelerin ciddi şekilde dikkatini çektiği ifade etti.

İşlemci gücü, daha sonraki süreçte kendini yeniden 40 TH/s seviyelerinin üstüne atarken, analistler bu yaşanan ani 13 puanlık düşüşü ise Sichuan’daki sel felaketinden etkilenen cihazların çokluğuna bağladı.

Ancak Çin’de bölgeye yakın ikamet eden ve olaylara hakim olan analistlere göre, o anki düşüşün tek sebebi bu sel olayı değil. Analistler, son dönemde Doğu Avrupa’da kendini gösteren sıcak hava dalgası sebebiyle soğutma sistemlerine çok daha fazla para gitmeye başladığını ve madenciliğin şu ara giderek az kar getiren bir şey olması sebebiyle insanların geçici olarak buna ara verdiğini ve de bu sebeple de işlemci gücünün düştüğünü ifade ediyor.

Bitcoin Hashrate’ine Etkisi Gerçekten Var mı?

Sichuan’daki sel felaketinden etkilenen madencilik cihazlarının genelde ASIC cihazlar olduğu ifade edilirken; yapılan bazı yorumlar bunun yine de totale vurulduğunda çok da büyük bir etkisi olmayacağı yönünde.

Bitcoin madenciliğindeki toplam işlemci gücünün büyük çoğunluğunun BTC.com, AntPool ve ViaBTC gibi yerlerden geldiği göz önüne alınırsa, Sichuan’daki bu büyük tesisisin kapanmasının, yine de çok büyük bir etkisi olmayacağı gelen haberler arasında.

Üstte de belirttiğimiz gibi, yerel analistler Sichuan’daki olayı doğrulasa da, bunun Bitcoin’in toplam işlemci gücünde 13 puanlık bir kayıp yaşatacak kudrette olduğuna inanmıyor. Analistler, tesis ne kadar büyük olursa olsun bir çöküşte Bitcoin toplam işlemci gücü bu kadar düşemez diyerek, kendi tezlerini doğrulamaya çalışıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment