Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’de Madencilik Yapılan 600 Bilgisayarı Polis Ele Geçirdi

Bitcoin madenciliğine karşı olan sıfır tolerans politikası ile bildiğimiz Çin Halk Cumhuriyeti’nde bir olay daha yaşandı. Çin’in kuzeyinde yer alan Tianjin şehrinde Bitcoin madenciliği için kullanılan tam 600 adet bilgisayar tespit eden yerel polis, bu bilgisayarlara el koydu.

Yerel basında çıkan haberlere göre polis, yerel enerji dağıtım şirketinin anormal bir elektrik kullanımı tespit etmesinin ardından kendilerine yapılan başvuruyu değerlendirdi ve harekete  geçti.

Yerel bir polis memurunun ifadesi ile bölgedeki son birkaç yılda yaşanan en büyük enerji hırsızlığı vakası olarak adlandırılan olayda, olay yerine baskın düzenleyen polis, 600 adet bilgisayarın yanı sıra, aynı zamanda 8 adet yüksek güçle çalışan soğutucuyu da ele geçirdi.

Olayla ilgili 5 kişinin sorgusunun halen devam ettiği açıklanırken, yine olaya karıştığı tespit edilen bir kişinin de tutuklandığı bilgisi yerel basın kaynaklarında yer aldı.

Hükümet her ne kadar üzerine kabus gibi çökmeye çalışsa da, Çin halkı, Bitcoin madenciliğinden bir türlü vazgeçmiyor. Ülkedeki ucuz elektrik ve yine diğer ülkelere kıyasla hayli ucuz ekipman maaliyeti sebebiyle Çin; Bitcoin madenciliği için adeta biçilmiş bir kaftan. Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde çıkan bir raporda, Çin’de bir Bitcoin kazma maaliyetiin sadece 3 bin 172 dolar olduğu kaydedilmişti.

2017 yılında yayınlanan çeşitli araştırmalara göre ise, Bitcoin madenciliğinin neredeyse yüzde 50 ila 70’i arası Çin’de gerçekleşiyor. Yüksek enerji sarfiyatı ve çevresel riskleri göz önünde  bulunduran hükümet ise, madencilik ile mücadele için sert adımlar atmaya devam ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment