Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’deki Önemli Bitcoin Borsaları Kapandıktan Sonra Neler Olacak?

Çin kripto para piyasasında iki büyük borsa olan OKCoin ve Huobi’nin, Çin hükümeti tarafından Ekim ayının sonuna kadar kapatılması kararı alınmıştı. Bu borsaların kapatılmasından sonra Çin Bitcoin borsa piyasası resmi olarak sonlanmış olacak.

Askıya Alınma Süresi Belli Değil

Çin borsalarının ve kripto para ticaret platformlarının ulus genelinde askıya alınmasının kalıcı mı geçici mi olduğu hala bilinmiyor. Wall Street gazetesi gibi güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Çin hükümeti kripto para ve Bitcoin ticaret aktivitelerinin kısıtlanmasının ne kadar mümkün olduğunu bu yolla öğrenmeye çalışıyor.

People’s Bank of China araştırmacısı Huang Zhen, yakın zamanda kripto paraların bankalara karşı bir tehdit oluşturduğu ile ilgili yorum yaptı. Hatta daha da ileri giderek Çin hükümetinin kendi dijital parasını oluşturması gerektiğini söyledi.

Daha Kötüye Mi Gidiyor?

Zhen açıklamasında:

“Kripto paralar ve diğer dijital para birimlerinin, egemen devletlerin piyasaya para sürme hakkına meydan okuması bu para birimlerinin millileştirilmesini gerekli kılıyor. Çin hükümetinin dijital paralarla ilgili net bir duruşu var ve çalışmalarını etkin bir şekilde sürdürüyor. Merkez bankası bir araştırma grubu oluşturarak egemen dijital para birimlerinin nasıl sayısallaştırılacağını keşfediyor. Çin Merkez Bankası’nın himayesinde piyasa denetimi yapıldıktan sonra en kısa sürede kendi milli dijital para birimimizi piyasaya sürmeyi planlıyoruz. Bu durum, Çin’in küresel finans gelişiminde liderliğini korumasına yardımcı olacak.

Hem Dijital ve Hem Yasal Para?

Zhen ve muhtemelen Çin hükümetinden başka kişiler, Bitcoin gibi kripto paraların avantajlarını hala anlamış değiller. Bunun sebebi, kripto paraların doğası gereği merkezsiz olmalarından kaynaklanıyor. Bu paraların merkezsiz olması demek hükümetler tarafından kontrol edilebilir anlamına geliyor. Bu da Bitcoin ve diğer kripto paralara olan güveni azaltarak daha az talep edilmesine yol açacaktır.

Yine de, uzun süreli yatırımcılardan Jon Creasy Çin Bitcoin Borsalarının yapılandırılmasıyla ilgili optimist düşüncelere sahip. Creasy blogunda, serbest piyasaların savunucusu Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in tekrar seçilmesi durumunda Bitcoin düzenlemelerinin yatırımcılar ve kullanıcılar için daha pratik ve yararlı hale geleceğini yazdı. Casey açıklamasında:

“Devlet Başkanı Xi Jinping bu zamana kadar Çin’de serbest piyasayı savunan en hırslı insanlardan biridir. Bu sürecin aynı şekilde devam etmesini bekliyorum. Ancak şu an için, Bay Xi onu iktidarda tutan halka, yani Komünist Parti’ye hitap edebilmelidir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment