Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’deki Tahkim Komitesi Blockchain Teknolojisinden Faydalanacak

Çin‘in Nanjing kentinde oluşturulmuş tahkim komitesi, yasal anlaşmazlıklara dair verileri saklamak için Blockchain teknolojisinden de faydalanılan yeni bir online sistem kullanmaya başladı.

Nanjing Tahkim Komitesi, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada platformun an itibariyle aktif olarak test edildiğini belirtti. Sisteme yüklenen veriler, platform içerisindeki düğümlere dağıtılacaklar. Platformda kanıt sunma platformlarına, finansal kurumlara ve diğer tahkim komitelerine yer verilecek.

Çin’deki yetkililer 1995 yılında Tahkim Yasası’nı yürürlüğe sokma kararı almışlardı. Şehir yönetimleri bu yasa doğrultusunda finansa, emlak gibi çeşitli sektörlerde yaşanan yasal anlaşmazlıkları çözmek için tahkim komiteleri oluşturmaya başladılar.

Nanjing’deki komitenin yaptığı açıklamaya göre arasında yasal bir anlaşmazlık bulunan iki taraf, bu online sistemin yapısı sayesinde platformdaki verileri aynı anda kontrol edebilecek ve denetleyebilecek. Komitenin amaçlarından biri sisteme eklenen verilerle ilgili otuz gün içerisinde bir karara varabilmek ve bu karar sürecinin maliyetini çok daha düşük bir miktara çekebilmek.

Çin Yüksek Mahkemesi bundan bir süre önce aldığı mahkeme kararıyla Blockchain üzerinde tutulan verilerin yasal kanıt olarak kullanılabileceğini açıklamıştı. Bu da Blockchain’in Çin’deki durumunu bir hayli değiştirebilir çünkü bu karar Blockchain platformlarına yasal bir yükümlülük veriyor.

Nanjing’deki komitenin yanı sıra Guangzhou Tahkim Komitesi de Blockchain teknolojisiyle ilgili denemeler yaptı. Guangzhou’daki komite, kredi verilerini Blockchain tabanlı bir sisteme aktarabilmek istiyordu ve bu doğrultuda Çin’in ilk online bankalarından olan WeBank ile işbirliği halindeydi.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment