Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’deki Tren İstasyonundan Kaçak Elektrik Çeken Bitcoin Madencisi Hapse Atıldı

Çin‘deki bir vatandaş, kaçak elektrikle Bitcoin madenciliği yaptığı için ülkedeki yetkililer tarafından tutuklandı. Bitcoin madenciliği yapmak için yerel bir tren istasyonundan elektrik çalan bu vatandaş, mahkemede üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Çin’in Shanxi bölgesinde davaya çıkan Xu Xinghua isimli Bitcoin madencisi, hapis cezasının yanı sıra 100 bin yuan (14,500$ civarında) da para cezasına çarptırıldı.

Yetkililer tarafından yürütülen soruşturmalara göre Xinghua isimli Bitcoin madencisi, elindeki 50 farklı maden cihazının elektriğini Kouquan Demiryolu’ndaki bir fabrikadan karşılıyordu.

Xinghua’nın Kasım-Aralık 2017 dönemleri arasında kaçak elektrik kullanmaya başladığı, Nisan 2018 dönemine kadar da 3.2 adet Bitcoin (17,400$ civarı) kazdığı düşünülüyor. Ayrıca Xinghua’nın tüm bu zaman sarfı içerisinde 15 bin dolarlık elektrik harcadığı belirtiliyor.

Xinghua’ya verilen cezalar hapis ve para cezasıyla kalmadı. Mahkeme ayrıca Xinghua’nın madencilik yaptığı süre zarfınca sebep olduğu elektrik masrafını ödemesine ve elindeki madencilik ekipmanlarına el konulmasına karar verdi.

Kripto para madenciliği dendiğinde akla ilk gelen ülkelerden biri Çin oluyor. Elektriğin ve madencilik ekipmanlarının ucuz olduğu Çin, bir çok kripto para madencisi için epey cazip bir ülke durumunda. Çinli yetkililer, ülkede git gide yaygınlaşan kripto para madenciliğini bastırmak ve kontrol altına almak için bundan bir süre önce harekete geçtiler.

Bundan bir süre önce Çin Halk Bankası’nın bir hükümet kuruluşa gönderdiği bildiri sızdırılmıştı. Çin Halk Bankası, hükümet kuruluşuna gönderdiği bu bildiride kripto para madencilerinden bahsediyordu. Bu bildiride Çin’in “kaynaklarını tüketen” madencilerin ülkeyi terk etmelerinin daha makul olacağı belirtiliyordu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment