Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’den Kripto Paralara Ağır Eleştiriler: Ponzi İddiası

Çin’in devlet onaylı blokchain altyapı projesi Blockchain Services Network (BSN) kurucusu Zhiguang, birçok kripto paranın ve X2E’nin (para kazanma modelleri) ponzi şeması olduğunu iddia etti.

Çin’in devlet onaylı blokchain altyapı projesi Blockchain Services Network (BSN) kurucusu kripto paraları ve move to earn, play to earn gibi projeleri tarihin en büyük ponzi şeması olarak düşündüğünü belirten bir makale yayımladı.

“Dünyanın en zengin insanları Warren Buffet ve Bill Gates’in kripto paralara sıcak bakmadığı biliniyor. Hatta Warren Buffet’ın eski ortağı Charlie Munger, Bitcoin’e yatırım yapmanın “aptalca” bir şey olduğunu söylemişti.” sözleriyle makaleye başlayan Zhiguang, geleneksel ponzi ile para kazanma modellerini kıyasladı.

Geleneksel ponzi şemasının başlangıçta sadece yüksek getiri vadettiğini belirten Zhiguang, finans sektörünün gelişmesinin ardından yeni bir forma büründüğünü söyledi ve şu ifadelere yer verdi.

Kazanmak için koş, yürü, tut ve oyna gibi son zamanlarda popüler olan X2E modeli ponzinin son versiyonudur.

Bu modellerin proje tarafından tamamen kimlik avı olduğunu ve madencilik yapılmadan oluşturulan tokenların nerdeyse maliyetsiz bir şekilde üretildiğini söyleyen BSN kurucusu, “X2E modellerinde insanlar bir şey yaptığı için token’ın değerli olduğunu hissediyor bu projelerin nihai amaçları kandırmacadır.”

Yürüyerek ve oynayarak kazanmanın ardından okuyarak kazan, yazarak kazan, yiyerek kazan gibi ekonomik değeri olmayan bir sürü proje ortaya çıktı.

LUNA ve UST çöküşüne de değinen Zhiguang, “Bu kripto paraların çöküşüne ilişkin pek çok görüş bulunuyor. Ancak hem LUNA hem de UST’ye karşılık gelen gerçek bir değer olmadığı için bu tarz projeler insanların hayali güveniyle desteklenmektedir.” dedi.

Blockchain teknolojisinin, değeri çok fazla olan kripto paralar yüzünden göz ardı edilmemesinde fayda var.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!