Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in 1 Milyardan Fazla Kullanıcıya Sahip Mesajlaşma ve Ödeme Uygulaması Dijital Yuan’ı Destekleyecek

Tencent şirketine ait Çin’in en büyük mesajlaşma uygulaması ve ödeme hizmetlerinden biri olan WeChat, Çin’in dijital merkez bankası parası (CBDC) dijital yuan’ı desteklemeye başlayacak.

Global olarak çok bilinen bir uygulama olmasa da ülke genelinde yaygın olarak kullanılan ve içinde pek çok hizmet WeChat, kullanıcılar tarafından “süper uygulama” olarak adlandırılıyor. WeChat, kullanıcılarına mesajlaşma hizmeti dışında mobil ödeme uygulaması WeChat Pay ile ödeme hizmeti sunuyor.

2014 yılından bu yana dijital yuan üzerinde çalışan Çin, henüz ülke çapında uygulamaya geçmedi. Dijital yuan’ın ülke çapında kullanıma sunulmasının tarihi net olmamakla birlikte Çin Merkez Bankası, dijital yuan’ın kullanımını teşvik etmek için bir takım girişimlerde bulunuyor. Kısa bir süre önce dijital yuan’ın mobil cüzdan uygulaması olan e-CNY’nin pilot sürümünü duyuran Çin, bu sayede ülkenin bazı konumlarında kullanıcıların Çin Merkez Bankası CBDC’sini deneyimlemesine olanak sağlayacak.

Ayrıca 1 milyardan fazla kullanıcıya sahip WeChat’in dijital yuan’ı desteklemesinin ülke çapındaki benimsenme için büyük bir rol oynayacağı düşünülüyor.

Ülke genelindeki mobil ödemelere Alibaba’ya bağlı şirket Ant Group tarafından yönetilen WeChat Pay ve Alipay hakim durumda bulunuyor. Alipay geçen sene dijital yuan ödemelerini denemeye başlamıştı. Dijital yuan’ı destekleyen ve deneyen WeChat Pay ve Alipay ayrıca dijital yuan’ın mobil ödeme uygulaması e-CNY’nin potansiyel rakibi olarak görülüyor.

Danışmanlık şirketi Trivium China analisti Linghao Bao, CNBC’ye verdiği demeçte konu ile ilgili;

Çinli tüketiciler arasında WeChat Pay ve Alipay o kadar popüler ki onları yeni bir mobil ödeme uygulamasına geçmeye ikna etmek pek de gerçekçi değil. Bu nedenle Çin Merkez Bankası’nın bunu kendi başına yapmak yerine WeChat Pay ve Alipay ile birlikte gerçekleştirmeye çalışması mantıklı bir hareket.

açıklamalarında bulundu.

Çin, dijital yuan’ı bu yıl başkent Pekin‘de düzenlenecek olan “2022 Kış Olimpiyatları” etkinliğinden önce hazır duruma getirmeye çalışıyor.

 

.

 

 

 

 

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!