Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in Bitcoin İşlemlerindeki Payı Yüzde 10’a Düştü

Çin Merkez Bankası People’s Bank of China, yaptığı bir araştırmada Çin’in bitcoin işlemlerindeki payının %90’dan %10’a düştüğünü iddia etti.

Merkez bankasının Finansal İstikrar Bürosu, 3 Mart tarihinde kripto paraların finansal piyasalar üzerindeki etkilerini araştırdığı bir rapor yayımladı. Raporda, ülkedeki eşler arası (P2P) faaliyetleri tamamen durduklarını belirtildi.

Raporda ayrıca:

Çin dijital para birimi “yutturmacasını” tamamen engelledi. Bitcoin işlemlerindeki oranı %90’dan %10’a hızlı bir şekilde düştü ve yasa dışı finansal faaliyetlere ciddi müdahaleler edildi.

denildi.

Kripto paralara en çok baskı uygulayan ülkelerden olan Çin, kripto para piyasasına şimdiye kadar çok fazla yasak getirdi. Ülke ilk yasağını 2013 yılında Bitcoin işlemlerini yasaklayarak başlatmıştı.

2021 yılının mayıs ayında ise Çin, ülkedeki kripto para madencilerine operasyon başlatmıştı ve tüm madencilik faaliyetlerini yasaklayacağını söylemişti. Bu durumun ardından ülkedeki madenciler çoğunlukla Kazakistan, Rusya ve ABD’ye göç etmişti. O dönemde Bitcoin fiyatı bu haberle birlikte 29 bin dolara kadar düşüş yaşamıştı. Ayrıca Bitcoin Hash oranı çok ciddi düşüş yaşasa dahi geçtiğimiz aylarda tekrar en yüksek seviyelerine ulaşmıştı.

Çin’in 2017 yılında kripto para borsalarını yasaklamasının ardından Statista verilerine göre 2018 yılının ağustos ayında Çin’in yerel para birimi Yuan ile kripto para ticareti nerdeyse sıfırlanmıştı.

Çin’in kripto para borsalarının yasaklamasının ardından Çin vatandaşları VPN ya da merkeziyetsiz borsaları kullanarak (DEX) kripto para işlemlerine devam etmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!