Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in Dijital Para Projesi İnsanları Endişelendiriyor

Çin bundan birkaç ay önce kendi dijital parasını geliştirmeyi planladığını açıklamıştı.

Çin Merkez Bankası yetkilileri kısa bir süre önce konuyla ilgili konuşmuş ve bu planın gelişim aşamasında olduğunu söyleyerek sürecin gidişatını doğrulamışlardı.

Çin Harekete Geçti

Çin’deki yetkililer dijitalleşme sürecinden geri kalmamak için bu akıma olabildiğince hızlı bir şekilde ayak uydurmak istiyorlar.

Çin Hükümeti bu yüzden birkaç ay önce yeni bir dijital para projesi üstünde çalışmaya başladı ve Çin Merkez Bankası bu doğrultuda harekete geçti.

Ülkedeki yetkililer özellikle Facebook’un Libra projesini gördükten sonra çok daha hızlı hareket etmeye başladılar. Çünkü Çin’deki yetkililer, Libra gibi projelerin günümüz finans sistemini bozabileceğini düşünüyorlar. Çin Merkez Bankası yetkililerinden Mu Changchun konu hakkında şu yorumu yapmıştı:

Eğer Libra herkes tarafından kabul görür ve yaygın bir şekilde kullanılmaya başlarsa bir noktadan sonra küresel, bağımsız bir para birimi haline gelebilir. Kendi parasal egemenliğimizi korumak için yeni planlar yapmamız gerekiyor.

Şimdiden Endişelendiriyor

Çin Libra gibi projelerden endişelenirken bazı insanlar da Çin’in dijital para projesinden endişeleniyorlar.

Bu isimlere göre Çin’in kendi dijital parasını çıkarması demek toplumun çok daha sert bir şekilde yönetilmesi, takip edilmesi ve denetlenmesi anlamına geliyor. Washington’daki Peterson Institute for International Economics’in araştırmacılarından Martin Chorzempa, konu hakkında şu yorumu yapıyor:

Bu proje sayesinde finans sistemi üstünde inanılmaz bir güç ve denetim kurulabilir. Bu, şu anda hiçbir merkez bankasının sahip olmadığı kadar büyük bir güç olur.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment