Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in Gözde Madencilik Kentinde Göç Başladı; Bitcoin Hashrate İçin Düşüş Ölçüldü

Bitcoin madencilerinin gözdesi Çin’in Şiçuan kentinde yağmur sezonu sonlandı. Analistler, sezonun bitişiyle birlikte Bitcoin hash oranı için “düşebilir” kanısında.

Çin’in Şiçuan eyaletinde nisandan ekime kadar yağmur dönemi yaşanır. Bu dönem, halk arasında Fengshui Dönemi olarak da bilinir ve bu dönemde Siçuan’da elektrik fiyatları diğer illere oranla önemli ölçüde düşer. Düşük elektrik maliyetleri sebebiyle Bitcoin madencileri için Fengshui Dönemi’nde Şiçuan vazgeçilmezdir. Ancak ekimin bitişiyle birlikte sezonun sonlanışı sebebiyle gerçekleşecek madencilik göçü sonrası analistler, Bitcoin hash oranı için bir düşüş saptadı.

Bitcoin hashrate düşüyor

Bitcoin madencilik blogu Hashr8’den Thomas Heller, Twitter hesabında konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Heller, açıklamasında madencilik gücünden saniyede neredeyse 22 EH/s (exahash/saniye) düştüğünü açıkladı. Heller, bu durumun bir önceki gün sonuna –25 Ekim– denk geldiğini belirterek sezon değişikliği sonrası yaşanan göçle bağlantılı olabileceğini açıkladı.

https://twitter.com/thomasheller_/status/1320769865427243008

Madencilik odaklı Digital Currency Group ortağı Foundry’den Kevin Zhang ise düşüşü 20 EH/s olarak saptayarak Heller’dan daha düşük bir orana ulaştı. Blockchain.com sitesi de Bitcoin hashrate ölçümleriyle alakalı hesaplamalar yaptı. Buna göre site, 24 Ekim tarihinde mevcut olan 151,1 EH/s’nin 116,3 EH/s’ye düştüğünü hesapladı.

Analist Thomas Heller, madencilerin Şiçuan’daki Fengshui Dönemi sonrası hash oranının Xinjiang ve İç Moğolistan gibi yüksek olduğu diğer bölgelere göç edeceğini söyledi. Bu açıklamalara ek olarak Heller, Bitcoin madenciliğinde %7.4 ila %8.8 oranında bir düşüş yaşanacağını iddia etti.

Bitcoin-hashrate
Çin kentlerinde aylık toplam hashrate ortalaması. Kaynak

%60’lık hash oranı ile Çin lider

Cambridge Üniversitesi Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi, toplam hash oranının aylık ortalamasını gösteren bir istatistiği kendi sitesinde sergiliyor. Ancak sitede halihazırda 2020 yılına ait en son nisan ayından verilere ulaşılabiliyor. İstatistiğe göre Nisan 2020 verilerince yaklaşık %66’lık bir oranla Çin, hash oranı sıralamasında lider. Çin’deki kent sıralaması ise yaklaşık %36 Xinjiang ve yaklaşık %10 ile Şiçuan şeklinde gidiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!