Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in Madencilik Ekipmanı Üreten En Büyük İkinci Şirketi, Milyar Dolarlık IPO Yapacak

Bitcoin madenciliğine özel ekipmanların ve parçaların üretilmesinde önemli bir rol oynayan, Çin’in bu alandaki en büyük ikinci şirketi olarak da bilinen Canaan Creative firması, Hong Kong’da halka arz olacağını duyurdu. Halka arz için daha önce Amerika Birleşik Devletlerinin de ismi geçerken, şirket yetkililerinin Hong Kong’da karar kıldıkları, yerel basın tarafından doğrulandı.

Çin yerel basınında çıkan haberlere göre, eğer IPO başarılı olursa Canaan Creative, Hong Kong’da işlem görecek olan ilk Blockchain temelli firma olarak tarihe geçecek. Canaan Creative ile ilgili haberleri paylaşan kaynakların şu anda kimliği bilinmiyor. Firmanın, IPO detayları ile ilgili şu aşamada herhangi bir açıklama yapmadığı ve halk ile de net bir bilgi paylaşımına girilmediği de belirtiliyor. Basında çıkan haberlerde Canaan Creative’in IPO sonucunda toplam 1 milyar dolarlık bir bedeli toplamayı planladığı da iddia edildi.

Canaan Creative, daha önce de birçok kez borsalara açılım denemiş; ancak bunlar başarı ile sonuçlanmamıştı. Daha önce 2016 yılında A-Share borsasında halka arz olmak isteyen şirket;  borsa ile fiyatta anlaşamayınca anlaşma iptal olmuştu. Geçtiğimiz yıl ise Çin’de yine bir başka borsada işlem görmek isteyen firma yine başarılı olamamıştı. Üstelik bu borsanın yeni girişimlere açık olduğu ve pek de katı kuralları olmadığı belirtilmişti.

Çin’in doğusunda yer alan Hangzhou şehrinde merkezi bulunan firmanın açıkladığı ancak henüz denetlenmemiş yıllık kazanç miktarı ise tam 64 milyon dolar ya da bir başka deyişle 410 milyon Yuan. Şirketin müşterilerinin büyük bir çoğunluğunun da yine Çin’den olduğu belirtilirken, Çin’in madencilik sektöründe tüm zorluklara rağmen halen lider olmasının da bu olayda etkili olduğunun altı çizildi.

2017 yılında Blockchain tabanlı işler bazında açık ara en fazla patent başvurusunu alan ülke olan Çin, aynı zamanda 2017 yılındaki yürütülen madencilik faaliyetlerinin yüzde 50 ila 70’ini de tek başına üstlenmişti.

Ancak kripto para dünyasının Çin’de karşılaştığı baskılar ve hükümetin sert politikalarının ardından işler biraz daha değişti. Madencilerin kullandığı elektrik miktarında kısıtlamaya gidilmesinin planlanması, gerek Canaan Creative’in gerekse de onun sektördeki bir numaralı rakibi olan madencilik devi Bitmain’in işlerini zorlaştıracak gibi görünüyor. Bitmain, Çin hükümetinden gördüğü baskının ardından operasyon portföyünü Kanada, İsviçre ve Singapur’a taşıdı. Henüz tam olarak doğrulanmayan raporlara göre ise Bitmain, Amerika Birleşik Devletlerin’de de bir merkez açmayı planlıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment