Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çinli Bankacılık Devi, Blockchain Üzerinden 1.3 Milyar Dolarlık Menkul Kıymet İşlemi Yaptı!

Çin hükümetinin sahip olduğu dört bankadan birisi olan Bank of Communications, bir blockchain ağı kullanarak konut kredisine dayalı menkul kıymetler (RMBS) kapsamında önemli bir meblağa imza attı.

Çin’in finansal denetçilerine bağlı olmakla bilinen China Securities Times isimli haber kaynağı, Perşembe günü yayınladığı bir haberde, bankacılık devinin toplam 9.3 milyar yuan (1.3 milyar dolar) değerinde RMBS’yi kendi tescilli blockchain ağı olan Jucai Chain ile dağıttığı belirtildi.

27 Eylül tarihinde yayınlanan ve ihracın detaylarını vurgulayan habere göre, Banka ile China International Capital Corporation söz konusu menkul kıymetler konusunda ana yüklenici ve yetkili konumunda bulunmakta. Diğer ortak yüklenici bankalar arasında ise Çin Endüstriyel ve Ticari Bankası ile Çin Ticari Bankası yer almakta. Yani olay temel olarak devlet eliyle yapılmış bir proje ve bu özelliği ile bile Çin içerisinde hükümetin blockchain’e ne denli önem verdiğini gözler önüne sermekte.

Mortgage’ların kredi verilerini dağıtık bir ağa taşıyarak, sürece katılan diğer tarafların en yeni bilgilere erişebilmesi sağlanmakta ve bunun yanı sıra eşler arası model de uygulanıp, şeffaflık en üst düzeye çıkartılmakta.

RMBS olarak belirttiğimiz kredi tipi temel olarak finansal kurumların sahip olduğu mortgage kredi havuzlarından oluşturulmakta. Finansal kurumlar söz konusu kredileri risk ve getiri oranlarına göre farklı kategorilere ayırıp diğer yatırımcılara satmakta.

Geçtiğimiz yıllarda Amerika’da ortaya çıkan ve Lehman Brothers gibi firmaları çökmesine neden olan krizin temel nedeni de bu tip kredilerin derecelendirmesi ve bunun göz ardı edilmesi olarak gösterilebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment