Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çinli Kripto Para Adreslerinin İllegal İşlem Hacmi 2 Milyar Doları Aştı

Kripto para ekosistemi için yıllar boyunca kilit bir rol oynamış olan Çin’in, yasa dışı kripto para kullanımı konusunda da önemli bir rol sahibi olduğu ortaya çıktı.

Chainalysis tarafından açıklanan verilere göre online dolandırıcılık gibi çeşitli yasa dışı faaliyetlerle bağlantısı bulunan ve Çin’de kullanılan kripto para adreslerinden, Nisan 2019-Haziran 2021 tarihleri arasında toplam değeri 2.2 milyar doları aşan miktarda kripto para çıktı.

Yine Çin merkezli olduğu kabul edilen kripto para adreslerine aynı zaman aralığında 2 milyar dolardan fazla değerde kripto para gönderildi.

Çin’in yasa dışı işlemlerde kullanılan kripto para miktarı bakımından 2019’un ortasına kadar bir rakibi yoktu. Fakat bu işlemler, büyük ölçüde Asyalı yatırımcıları hedef almış PlusToken adlı saadet zincirinin bu tarihte faaliyetinin durması ile birlikte azalmaya başladı.

1.4 milyar nüfuslu ülke yasa dışı kripto para işlem hacmi bakımından hala üst sıralarda yer alsa da bu bakımdan sıralama artık Rusya, ABD, Çin, Birleşik Krallık ve Güney Afrika şeklinde değişmiş durumda.

Yasa dışı işlemlerden bağımsız olarak genel kripto para işlemlerine bakıldığında, Çinli kullanıcılara ait olduğu varsayılan cüzdanlara Ocak 2021’den beri 150 milyon dolarlık kripto paranın girdiği tahmin ediliyor. Çin bu haliyle kripto para hareketliliğinin en aktif olduğu ülkelerden biri olarak gösteriliyor.

Ocak-Haziran 2021 aralığında teslim alınmış kripto paraların toplam değeri bakımından zirveyi ABD çekerken, onu sırasıyla Çin, Birleşik Krallık, Güney Kore ve Türkiye izliyor.


Görsel: Çin Halk Cumhuriyeti bayrağı (CC BY-SA 4.0 lisanslıdır, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!