Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çinli Uzmanlar, Blockchain İçin Yeni Bir Kullanım Alanı Daha Belirledi

Çin’in önde gelen teknoloji uzmanları, bir seminer düzenledi ve bu seminerde, sosyal kredi sistemi için Blockchain teknolojisinin çok efektif bir araç olabileceği ifade edildi.

Yetkililer, Blockchain teknolojisinin sahip olduğu güçlü yanları da kullanarak bu sistemi daha güvenli bir hale getirmeyi ve sistemin verilerine her zaman için ulaşılmasını sağlamak istiyor.

Tartışmalı Bir Sistem

2009 yılında geliştirilmeye başlanan ve tepki çeken bu sistemde, aslında her bir vatandaşın bir ‘güvenilirlik’ skoru var. Skor; yapay zeka ve her gün vatandaşları gözetleyen milyonlarca CCTV kamerasından elde edilen veriler ile hesaplanıyor.

Toplu taşımada yemek yeme, yüksek sesli müzik dinleme ya da birçok benzer aktivite, bu skorun düşmesine yol açıyor. Bu skorun düşmesi sonucunda, skoru düşük olan vatandaşlar yüksek hızlı tren ya da uçak gibi hizmetlerden yasaklama ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu şekliyle de bu sistem, gerek Çin’de gerekse de dünyanın diğer bölgelerinde çok büyük bir tartışma yaratmış durumda.

Çin hükümeti ve devletin diğer kurumlarının Blockchain ile ilgili olarak son dönemde yaptığı açıklamalar ve hamleler göz önüne alınırsa, sosyal kredi sistemine de bu teknolojinin entegre edilmesi, pek de büyük bir sürpriz olmayacak gibi duruyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment