Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Davos’ta Küresel Dijital Para Kılavuzu Yayınlandı!

Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda dijital paralarla ilgili oldukça önemli bir duyuru yayınladı. Bugün yayınlanan basın duyurusuna göre 40’tan fazla merkez bankası, uluslararası örgüt, akademisyen ve finans kurumu ortak bir dijital para çalışması için bir araya geldi.

Davos’ta Dev Adım

Dünya genelinde dijital paralarla ilgili araştırma yapan ülkelerin sayısı hızla artıyor. Hong Kong, Çin, İsveç, Estonya gibi ülkeler dijital paralarla ilgili çeşitli çalışmalar düzenlerken Dünya Ekonomik Forumu’ndan oldukça önemli bir açıklama geldi.

Bugün yayınlanan basın duyurusuna göre Dünya Ekonomik Forumu; 40’tan fazla merkez bankasının, uluslararası örgütün, akademisyenin ve finans kurumunun yardımıyla birlikte dijital merkez bankası paralarıyla (DMBP) ilgili bir kılavuz  hazırladı.

Politikacılar İçin DMBP Kılavuzu başlığıyla hazırlanan bu projenin amacı, dijital merkez bankası paralarıyla ilgili araştırma yapmak isteyen politikacılara belli başlı bilgiler sunmak ve bir nevi rehberlik etmek. Dünya Ekonomik Forumu Blockchain ve Dağıtılmış Defter Teknolojisi Müdürü Sheila Warren, konu hakkında şunları söylüyor:

Merkez bankalarının dünya ekonomisinde ne kadar kilit bir rol oynadıklarını düşünecek olursak bir merkez bankasının belki de Blockchain teknolojisini kullanarak kendi dijital parasını geliştirmesinin hem ulusal hem de uluslararası ölçekte çok ciddi etkileri olacaktır. Bu yüzden merkez bankalarının bu konuya her türlü fırsatı ve riski inceleyerek temkinli bir şekilde yaklaşmaları gerekmektedir.

Ne İşe Yarayacak?

Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı basın duyurusuna göre politikacılara özel olarak hazırlanan bu kılavuz, bir nevi dijital merkez bankası parası rehberi işlevi görecek. Yayınlanan basın duyurusuna göre bu kılavuzu gelişmekte olan veya gelişmiş ülkelerin politikacıları inceleyebilecek, bu sayede DMBP’ler hakkında bilgi sahibi olabilecekler.

Dünya Ekonomik Forumu’nun böyle bir çalışma yapmasındaki amaç dijital merkez bankası paralarına küresel standartlar getirmek ve bu konuda ülkelere rehberlik etmek. Dünya Ekonomik Forumu Proje Müdürü Ashley Lannquist konu hakkında şu açıklamaları yapıyor:

Dijital merkez bankası paraları için küresel bir değerlendirme ve tasarım ölçütü belirleyebilmek için ondan fazla merkez bankasıyla, ekonomistle ve finans uzmanıyla işbirliği yaptık. Bunun kendi dijital parasını geliştirmeyi düşünen merkez bankaları için hazırlanmış ilk kılavuz olduğunu söyleyebiliriz.

Dünya Ekonomik Forumu’na göre Kamboçya, Uruguay, Batı Karayip Merkez Bankası ve Çin Merkez Bankası şimdiden dijital paralarla ilgili çalışmalar yapmaya başladı. Henüz dijital para çalışması yapmamış ülkeler ise bu kılavuza bakarak “hızlı bir şekilde yol katedebilecekler.”

Bahreyn Merkez Bankası Başkanı Al Maraj, Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan bu kılavuz hakkında şu yorumu yaptı:

Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı bu kılavuzu kullanmaya başlayacağız. Umuyoruz ki bu kılavuz sayesinde Dördüncü Sanayi Devrimi’nin yeniliklerini öğrenecek, bunlara uyum sağlayacağız.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment