Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çinli Yetkiliden Blockchain Yorumu: ‘Abartmayın’

Çin’deki Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komisyonu’nun uluslararası departmanından sorumlu olan Fan Wenzhong, Blockchain teknolojisi hakkında çeşitli yorumlarda bulundu. Wenzhong, Blockchain teknolojisinin lüzumsuz yere “kutsallaştırıldığını” düşünüyor.

Şangay’da gerçekleşen bir fintech zirvesinde konuşan Wenzhong Blockchain teknolojisinin “büyük önlem taşıyan bir yenilik” olduğunu ama teknolojiyi gereğinden fazla övmenin ve büyütmenin aslında teknolojiye zarar vereceğini belirtti.

Wenzhong’a göre Blockchain teknolojisini bir “devrim” olarak nitelemek biraz güç. Çok-girdili kayıt tutma fikri yüzyıllardır var olan bir şey ve Wenzhong’a göre zaten yüzyıllardır var olan bir fikri uygulayan Blockchain’i sanki çok yeni bir fikrin meyvesiymiş gibi görmenin lüzumu yok.

“Merkezsizliğin yeni bir akım değil bir döngü olduğunu” düşünen Wenzhong, insanların bundan binlerce yıl önce ‘merkezi otoritelere’ bağlı olmadan yaşadıklarını hatırlatarak hükümetin kripto para sektöründeki rolü hakkında şöyle bir yorum yaptı:

“Blockchain kullanışlı bir yenilik ama bu demek değil ki Blockchain ile ortaya çıkan kripto paralar da kullanışlı.”

Çin’in kripto para sektörüne pek de ılımlı yaklaşmadığını söyleyebiliriz. Yerel haber kaynaklarından South China Morning Post’a göre Çinli yetkililer, ülke vatandaşlarının 110 farklı yabancı borsaya erişimini yasakladılar. Ayrıca Çin polisi dijital paralara ilişkin 300’den fazla soruşturma başlattı.

Çin hükümeti tarafından Mayıs ayında yapılan bir araştırmada ortalama bir Blockchain projesinin ömrünün 1.22 yıl olduğunu, şu ana kadar ortaya çıkmış Blockchain projelerinin yalnızca yüzde 8’inin hala ayakta durduğu belirtiliyordu. Yapılan bu araştırmanın da sektör için pek olumlu olduğunu söyleyemeyiz. Ancak Çin Başkanı Şi Cinping, Blockchain teknolojisinin “teknolojik devrimin bir parçası” olduğunu düşünüyor. Cinping:

“Küresel çaptaki bilimsel ve teknolojik yenilikler 21. yüzyılın başından beri eşi benzeri görülmemiş yoğunlukta bir hareketliliğe ulaştı. Ortaya çıkan yeni bilimsel ve teknolojik devrimler, mevcut küresel yenilik haritasını yeniden oluşturuyor ve küresel ekonomi yapısını yeniden şekillendiriyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment