Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Parasının Kripto Para Ticaretindeki Rolü Çok Küçük

Çin’in yerel para birimi olan renminbi (RMB) kripto para sektöründeki yerini iyice kaybetmeye başladı. Ülkenin merkez bankası olan Çin Halk Bankası, yeni yaptığı açıklamada dünya çapındaki kripto para işlemlerinin yüzde 1’inden daha azının RMB üzerinden yapıldığını duyurdu. Çin Halk Bankası geçtiğimiz yıl yuan-kripto para ticaretini yasaklamış, Çin merkezli yüzlerce kripto para şirketinin başka ülkelere göçmesine neden olmuştu.

Yasak Sorunsuzca Uygulandı

Yerel haber kaynaklarından Xinhua’nın hazırladığı yazıya göre Çin Halk Bankası, yaptığı yeni açıklamayla birlikte ülkenin resmi para birimi olan renminbinin, dünyadaki toplam kripto para işlemlerinin yüzde 1’inden daha azında kullanıldığını belirtti. Devlete bağlı olan Xinhua’nın verilerine göre RMB/BTC ticareti bir aralar hacmin yüzde 90’ını oluşturuyordu.

Pekin’deki yetkililer geçtiğimiz yılın Eylül ayında aldıkları kararla Bitcoin gibi kripto paraların Çin yuanı ile alınmalarını yasaklamış, aldığı bu karara gerekçe olarak da kripto para piyasasındaki riskleri göstermişti. Yetkililerin aldıkları kararlar arasında ICO’ları yasaklamak da bulunuyordu.

Çin Halk Bankası yaptığı açıklamada geçtiğimiz yıldan bu yana “88 farklı dijital para borsasının ve 85 ICO ticaret platformunun sektörden sorunsuzca çıkış yapmasının” sağlandığını belirtti. Xinhua’nın hazırladığı yazıdaki bir “blockchain analisti”nin açıklamalarına göre “yetkililerin bu kararları doğru zamanda almış olmaları, dijital para fiyatlarında ani artışların ve çıkışların yaşanmasını engelledi.” Bu yorumu yapan kişi Zhonchao Credit Card Industry Development Company’nin yetkililerinden Zhang Yifeng. Yifeng, Pekin’deki yetkililerin doğru zamanlaması ve tutumu sayesinde alınan yasak kararının kripto para piyasasında ani tepkiler oluşturmadığını düşünüyor.

Bu yılın Şubat ayında çıkan bazı haberlere göre Çin kripto para sektörünü dijital ortamdan da silmeye çalışıyor. Bazı kaynaklara göre Hong Kong merkezli olan kripto para reklamları, Çin’deki arama motorlarında ve sosyal ağlarda görünmüyor. Ülkedeki dijital platformlarda kripto para reklamlarının görülmüyor olması, yetkililer tarafından getirilen yasağın ‘sansür’ işlevi de gördüğünü düşündürüyor.

Çinli Platformlar Büyüyor

Çinli yetkililer geçtiğimiz yıl ülkedeki kripto para borsalarını kapatma kararı almışlardı. Yetkililer, yerel borsaları kapatmanın yanı sıra ülkedeki yatırımcıların yabancı kripto para borsalarına erişmesini de yasaklamaya çalıştılar.

Pekin’deki yetkililerin getirdiği yasaklar aslen Çin merkezli olan Huobi, OK Coin, Binance gibi dev borsaların ülkeden ayrılmasına yol açmıştı. Çin’den ayrılan ve yeni bir ülke arayışına giren şirketler Hong Kong, Singapur, Güney Kore, Japonya ve ABD gibi yerleri seçtiler ve bu gibi yerlere geçiş yapan şirketler, çok daha verimli sonuçlar almaya başladılar.

Bir zamanlar Çin’in en büyük kripto para borsalarından olan Huobi merkezini şu anda Singapur’a taşımış durumda ve Hong Kong, Japonya, ABD gibi yerlerde varlığını sürdürüyor. Şirket yakın zamanda çeşitli yasal sorunlar yüzünden Japonya merkezli yatırımcıların hesaplarını kapatma kararı almıştı. Huobi bunların yanında Avustralya’da yeni bir platform açtı ve bu platformda 10 farklı kripto parayı desteklediğini duyurdu. Avustralya’daki platformuna zaman içerisinde daha fazla kripto para ekleyeceğini açıklayan Huobi, gelecekte Londra’da da ofis açmayı düşünüyor.

OK Coin’in CEO’su Star Xu tarafından kurulan ve Hong Kong merkezli olan Okex adlı dijital para borsası geçtiğimiz Nisan ayında Malta’da faaliyet gösterme gibi bir niyeti olduğunu duyurmuştu. Okex’ten önce dünyanın en büyük borsalarından olan Binance de Malta’ya geçiş yapma gibi planları olduğunu açıklamış ve tüm dikkatleri Malta’ya çekmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment