Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IOTA’nın da Yer Aldığı Ekip, Avrupa’da Akıllı Şehirlerin Kurulmasında Görev Yapacak

IOTA Vakfı’nın da bir katılımcısı olduğu CityxChange konsorsiyumu, Avrupa Birliği ülkeleri genelinde akıllı şehirler inşa ederek verimli enerji tüketimi sağlamayı ve bu alanda tasarruf etmeyi amaçlıyor.

Aralarında IOTA’nın da bulunduğu 25 girişim ve organizasyonun oluşturduğu konsorsiyumun başında ise Norveç Bilim ve Teknik Üniversitesi’nden bir heyet var. Bu konsorsiyumun projesi 11 rakibini geride bırakarak bu işi yapmaya hak kazandı.

Blokchain Teknolojisi, Avrupa Şehirlerine Dokunacak

Bu konsorsiyumun sunduğu teknolojiyi, önümüzdeki 5 yıl boyunca Trondheim, Limerick, Alba Iulia, Pisek, Sestao, Smolyan ve Voru pilot olarak kullanacak. Tüketilenden daha fazla enerji üretmeyi ve yaşam kalitesini arttırmayı amaçlayan bu proje, Blockchain ve P2P teknolojisinden faydalanmak istiyor. Yapılan projeler ile ilgili süreçler, daha sonra diğer Avrupa ülkeleri ve şehirleri de ile de paylaşılarak kalitenin arttırılması amaçlanacak.

İlgili planların hayata geçirilmesi için gereken kaynak ise 20 milyon Euro ve bu kaynak Avrupa Geliştirme ve İnovasyon programı Horizon 2020 tarafından sağlanacak.

Enerji çözümleri konusunda yapılan hamlelerden hem vatandaşlar hem de kurumlar faydalanbilecek. Konu ile ilgili IOTA’nın büyük bir rol oynadığı belirtilirken, konuda büyük rol oynayan IOTA’nın üst düzey yöneticisi Wilfried Pimenta, şunları söyledi:

”Akıllı şehir projeleri, IOTA olarak son dönemde en fazla önem verdiğimiz işlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Mobilite, enerji ve data pazarında yaptıklarımızın üzerine ekleyebilirsek, çok başarılı işler yapmış olacağız ve bu konsepti Avrupa şehirlerinde hayata geçirebileceğiz.”

IOTA’nın Norveçli kurucu ortağı David Sonstebo da gerek IOTA’nın projeye dahil olmasından, gerekse de projenin Norveç Bilim ve Teknik Üniversitesi heyeti tarafından yönetilecek olmasından duyduğu memnuniyeti şöyle dile getirdi:

”Akıllı şehir konseptinde IOTA’nın kullanımını çeşitli Avrupa şehirlerinde sağlayabilecek olmak, bizim için çok büyük bir gelişme.”

Konsept aralarında AVIS Budget Group, Research2Market Solutions, Tronder Energi Kraft AS gibi birçok büyük firmadan da destek alıyor. Bu konsorsiyum, Avrupa şehirlerinde enerji tüketimi ve üretimi konusunda devrim yapmayı amaçlamasının yanı sıra, hem sürdürülebilirlik sağlamak istiyor ve de aynı zamanda 2050 yılında Avrupa şehirlerinin tüketeceği enerjinin %100 yenilenebilir olmasını sağlamak için de çalışmalar yürütüyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment