Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Citibank Yanlışlıkla 175 Milyon Dolar Gönderdi

Citibank tarihi ‘operasyonel’ hatasını yaptı ve yanlışlıkla Brigade Capital adlı hedge fonuna 175 milyon dolar gönderdi. Citibank hatalı işlem yaptığını fark ettiğinde parayı geri istedi ama Capital ödemeyi gerçekleştirmediği için mahkemelik oldular.

Amerika’nın bankacılık devi sayılan Citibank tarihi hatasına imza attı. Citibank, kozmetik şirketi Revlon’un borçlarını yapılandırmaya çalışıyordu. Citibank; Revlon’un alacaklılarından Brigade Capital’a 1,5 milyon dolarlık ödeme yapacakken yanlışlıkla 175 milyon dolarlık bir ödeme yaptı. Hatasını hızlıca fark eden Citibank, Brigade Capital’dan paranın iadesini talep etti.

Borçlarını Yapılandırmıştı

Kozmetik devi Revlon 2016 yılında Elizabeth Arden adlı başka bir kozmetik şirketini bünyesine kattı. Revlon bu anlaşmayı yapabilmek için birçok farklı kuruluştan toplamda 1.8 milyar dolarlık kredi çekti. Revlon’a borç veren isimler arasında Brigade Capital adlı hedge fonu da yer alıyordu.

Revlon bu borcu ödeyebilmek için Citibank ile bir borç yapılandırma anlaşması yaptı. Citibank bu anlaşma kapsamında Revlon’dan aldığı ödemeleri taksitler halinde alacaklılara iletiyordu. Citibank yine buna benzer bir ödeme yapmaya çalışırken tarihi bir hataya imza attı.

Mahkemelik Oldular  

Brigade Capital’a yanlışlıkla 175 milyon dolarlık gönderen Citibank, paranın iadesi gerçekleşmeyince konuyu yargıya taşıdı ve Brigade’den şikayetçi oldu. Şikayet dilekçesine göre; Citibank, Brigade hedge fonuna Revlon’un borcunun taksitlenmiş bedelinden fazlasını gönderdiğini öne sürdü ve artan tutarın geri yatırılmasını talep etti. Citibank’ın iddasına göre Brigade gelen parayı Revlon’un tüm borcuna sayarak iade etmek istemedi.

Citibank; Brigade Capital’a yapılan 175 milyon dolarlık ödemenin hatalı olduğunu söylese de Brigade Capital bu iddiayı kabul etme taraftarı değil. Çünkü CNN’in haberine göre Brigade Capital’ın elinde bu işlemin gerçekten “hatalı bir işlem olduğuna dair hiçbir kanıt” bulunmuyor. Citibank yetkilileri ise Revlon’un böyle bir ödemeyi tek seferde yapabilecek bir maddi durumunun olmadığını söyleyerek Brigade Capital’ı sağduyuya çağırıyorlar.

Citibank’ın konuyu yargı taşımasının ardından olaylar medyaya yansıdı. Her iki kurumla da görüşmeye çalışan haberciler sadece Citibank’tan bilgi alabilirdi. Edinilen bilgiye göre New York mahkemesi Brigade Capital aleyhine ihtiyati tedbir kararı çıkarttı ve Capital’in parayı geri ödemesini ya da 31 Ağustos’ta görülecek davaya kadar çekmemesini veya elden çıkarmamasını emretti.

Paranın iadesi için mahkemeye başvurdu bulunan Citibank ayrıca Para Birimi Denetleyici Ofisi ve ABD Merkez Bankası’na (Fed) durumu iletti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment