Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CME Group Ekonomistinden Bitcoin ve Altın Kıyaslaması

CME Group ekonomisti Bluford Putnam, riskten korunmak isteyenlerin koştuğu altının yerini bitcoin’in almaya başladığını açıkladı.

Bitcoin’in altına rakip olduğunu söyleyen Bluford Putnam, Bloomberg’in hazırladığı videoda altın ve bitcoin kıyaslaması yaptı. 2021 yılında altın üretiminin yükseleceğini söyleyen ekonomist, bitcoin’in sınırlı bir arza sahip olduğunu ifade etti. Bununla birlikte ekonomist, sınırlı arzın sunduğu avantajların yanı sıra dezavantajların da olabileceğini belirtti.

Bitcoin’in toplam arzı 21 milyon olurken dolaşımdaki arzı 18.6 milyon seviyesinde. Dünya Altın Konseyi’ne göre, 2019 sonuna kadar çıkarılan toplam altın miktarı 197 bin 576 ton. Verilere göre, her yıl 2-3 bin ton altın çıkarılıyor.

Sınırlı arz düşük volatilite demek değildir

Putnam, bitcoin arzının 21 milyonla sınırlı olmasının zorunlu olarak düşük volatilite anlamına gelmediğini söyledi. Tam tersine, bitcoin çok daha yüksek volatiliteye sahip olabilir. Arz sabitse, değişen talep doğrultusunda fiyatta büyük oranda dalgalanmalar yaşanabilir.

Altın eski gücünü kaybediyor

Altının eski gücünü kaybetmeye başladığını söyleyen Putnam, küresel ve politik risklere karşı güvenli liman olarak görülen altının son yıllarda değerini yitirmeye başladığına inanıyor. Konuyla ilgili olarak Putnam, altın fiyatının 2017 ve 2020 yılları arasında gördüğü fiyat dalgalanmalarını örnek göstererek görülen fiyat değişimlerinin Fed’in politika değişiklikleriyle bağlantılı olduğunu söyledi.

Ekonomist, güvenli liman altınla birlikte hisse senedi gibi varlıkların giderek daha fazla tercih edildiğini belirtti. Bu durum, zaman içinde altının statüsünü zayıflatan unsurlar arasında bulunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!