Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Grayscale Ethereum Fiyatını Yükseltebilecek Şeyi Açıkladı

Dünyanın en büyük dijital varlık yöneticisi Grayscale, Ethereum için özel bir rapor hazırlandı. Ethereum ekosisteminin ele alındığı raporda, onun fiyatını yükseltebilecek şeyler sıralandı.

Grayscale, bir süreliğine durdurduğu ether işlemlerini ocak ayının sonunda geri açtı. Şirket 2-3 Şubat’ta bir günde 24 bin 796; 3-4 Şubat’ta yine bir gün, içerisinde 47 bin tane ether aldı.

Ether’ı kurumsal yatırımcıyla buluşturan şirket, 3 Şubat’ta “Ether’a Değer Biçmek” başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda işlem ücretleri, yatırımcı hareketliliği, potansiyel riskler ve fırsatlar incelendi.

Ağ hareketliliği artıyor

Ethereum ağında işlem yapmanın bedeli ether ile ödeniyor. Ona duyulan talebin büyümesi, işlem ücretlerinin artmasıyla sonuçlanıyor.

Ocak 2021’de ödenen toplam ether miktarı, Ocak 2018’dekinin beş katıydı. Grayscale’e göre ether’a değer biçmek için yapılabilecek şeylerden biri, ödenen toplam işlem ücretiyle onun piyasa değeri arasındaki ilişkiyi incelemek.

Bu kıyaslama sonucunda ortaya düşük bir oranın çıkması halinde, ether fiyatının olması gerekenden daha düşük olduğu (undervalued) kabul ediliyor. Bu oran 2020’nin başından beri düşüyor. Buna ek olarak, güncel veriler aktif ether adreslerinin sayısının 700 bine dayandığına işaret ediyor.

ether-grayscale-price-to-sales

Spekülasyon yatırımı mı, uzun vade yatırımı mı?

Bir kripto parayı aldıktan sonra onu bir ile üç yıl boyunca kullanmayan insanların uzun vadeli yatırımcı; aldıktan sonraki ilk 90 gün içerisinde kullanan insanların ise spekülatif yatırımcı olduğu varsayılıyor. Grayscale bu iki veriyi, Holder vs. Speculator Index adlı tabloda bir araya getiriyor.

Ether yatırımcıları bu metotla endekslendiğinde, uzun vadeli yatırımcı sayısının 2020 öncesinde hızla arttığı görülüyor. Bu yatırımcılar, fiyatın yükselmesiyle birlikte yerini spekülatif yatırımcılara bıraktı.

grayscale-ether-speculation

Onu gelecekte neler bekliyor?

Bitcoin’e kıyasla çok daha genç olan ether, gelişim sürecini henüz onun kadar ilerletebilmiş değil. Grayscale ekibine göre gelecekte uygulanması beklenen EIP-1559 gibi planlar, onun yapısal gelişimine katkıda bulunabilir.

Ether, 2.0 güncellemesi sayesinde kullanıcısına staking imkanı tanıyan bir varlık haline geliyor. Grayscale analistleri, kullanım alanının artması ve potansiyel arz yakımı ile birlikte ether fiyatının yükselişe geçebileceğini düşünüyorlar. Raporun kapanış kısmında şu nota yer verildi:

“Ethereum camiası; gitgide artan kullanıcı hareketliliğini, Ether’ın ekonomik gelişimini ve Ethereum 2.0 ile gelmesi beklenen ölçekleme kabiliyetini merakla izliyor ve bekliyor. Geçmiş veriler, Ether fiyatının ağdaki hareketlilik büyüdükçe yükseldiğini gösteriyor. Güncel veriler; aktif adres sayısının, işlem ücretinin, hash oranının rekor seviyelere çıktığını gösteriyor. Tüm bunlar, yatırımcılar adına olumlu şeyler.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!