Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nedir Bu Hashmasks Çılgınlığı?

Kripto para sektöründe giderek parlayan NFT ticareti yeni bir trend ile karşı karşıya: Hashmasks. Lansmanından hemen sonra yok satan bu dijital sanat koleksiyonu, Ethereum ağındaki en popüler NFT haline geldi. Bir yatırımcı, 0,1 ETH’den aldığı bir Hashmask NFT’sini 100 Ether’den satarak 3 günde büyük bir kazanca imza attı. Bu güne kadar satılan en pahalı Hashmask portresi ise 420 ETH’den alıcı buldu. Hashmasks ve onu bu kadar popüler yapan özellikler nedir; Name Changing Token (NCT) ne işe yarar?

Hashmasks koleksiyonunun tamamı bir haftadan daha kısa sürede tükendi. Koleksiyondaki en ucuz parçalar 0,1 ETH’ye satılırken, en pahalı parçalar ise 400 Ether’in üzerinde bir rakamdan alıcı buldu. İşte, kripto para dünyasının son trendi Hashmasks ile ilgili bilmeniz gereken şeyler!

Hashmasks nedir?

NFT sektöründe son zamanların en çok konuşulan projelerinden biri olan Hashmasks, dünya çapında 70’den fazla sanatçı tarafından oluşturulan “canlı” bir dijital sanat koleksiyonudur. Kopyası olmayan 16 bin 384 dijital portreden oluşan bu koleksiyon, İsviçre merkezli Suum Cuique Labs tarafından hazırlanmıştır. 

Yatırımcılar koleksiyondan bir eser satın almadan önce aslında hangi eseri aldığını bilememektedir. Koleksiyonun 16 bin 384 parçası da önceden belirlenmiş olmasına rağmen alıcılar ancak satın alımı gerçekleştirdikten sonra paylarına düşen Hashmask’i görebilirler. Hashmasks nadirliğini göz ve ten rengi gibi farklı faktörlerden alacak şekilde tasarlanmıştır.

hashmaks
Hashmasks. Kaynak

Hashmasks ve NCT ile istediğiniz ismi Ethereum ağına kazıyın

Kripto sanat alanına yeni bir soluk getiren ve gittikçe popülerleşen Hashmasks, sanat eserlerinin yaratıcısı ve alıcısı tarafından belirlenen bir değer hiyerarşisine sahiptir. Hashmasks’in diğer NFT’lerden en büyük farkı yatırımcısının eseri isimlendirmekte özgür olmasıdır. Bu adlandırma gücü, dijital eserin biricikliğini daha aşikar kılmaktadır.

Hashmasks için blockchain’e kaydedilen her isim yalnızca bir NFT’ye ait olabilir. Bu adlandırma işlemi ise projenin piyasaya sürdüğü Name Changing Token (NCT) aracılığı ile sağlanmaktadır. Name Changing Token (NCT), Hashmasks sanat eserlerinin kendi kripto parasıdır. NCT’nin tek amacı, sahibinin satın aldığı Hashmask’ına, kalıcı olarak Ethereum ağına kaydedilen isim vermesine olanak sağlamaktır.

NCT token, tüm Hashmasks ekosistemini destekler ve alıcılar yaklaşık bin 830 NCT token karşılığında Hashmask portresi için isim seçmeye hak kazanabilirler. 

Ethereum ağındaki 1 numaralı NFT oldu

DappRadar verilerine göre koleksiyon 27 Ocak 2021’de piyasaya sürüldükten yalnızca 4 gün sonra yaklaşık 9 milyon dolarlık satış yaptı. 1 Şubat itibarıyla Ethereum tabanlı Hashmasks NFT’leri DappRadar’daki tüm platformlar arasında bir numaralı NFT oldu. Bu zaman zarfında Hashmaks ETH tabanlı merkeziyetsiz uygulamalar (dApp) arasında ise ilk 5’e girdi. 

Etherscan verilerine bakıldığında ise Hashmasks sözleşmesinde lansmandan sonraki 2 gün içinde 10 binden fazla işlem gerçekleştirildi. Proje, 4 Şubat itibarıyla 16 milyon doların üzerinde para kazandı.

Bir yatırımcı 3 günde 150 bin dolar kazandı

Piyasaya sürüldüğü gibi tabiri caizse kapış kapış giden Hashmaks trendinden yararlanan bir yatırımcı 3 gün içinde binlerce dolar kâr etmeyi başardı. Ethereum Futures Fund Index NFTX ekibinden alınan bilgiye göre bir Hashmasks koleksiyonundan 130 dolara bir sanat eseri alan yatırımcı, bu NFT’yi 150 bin dolara denk gelecek yaklaşık 100 ETH’ye sattı. Yatırımcı tarafından “Trump” ismi verilen NFT ile sadece 3 günde parasını yüzlerce kat katladı.

hashmaks
Trump ismi verilen ve 100 Ether’e satılan Hashmasks eseri. Kaynak

Şimdiye kadar satılan en pahalı Hashmasks’ten biri: 650 bin dolar

Bu güne kadar satılan en pahalı Hashmask portrelerinden biri kaotikliği ile dikkat çeken bir NFT oldu. Tablonun alıcısı DANNY (@seedphrase) isimli Twitter kullanıcısı, yaptığı açıklama ile NFT için 420 ETH ödediğini bildirdi. Satın aldığı sırada bu Hashmask’in değeri yaklaşık 650 bin dolar ediyordu.

Danny isimli alıcı CoinDesk’e yaptığı açıklamalarda portreyi benzersiz bulduğunu ve kendisine mistik bir hava çağrıştırdığını dile getirdi. Danny Hashmasks’in estetik açıdan göze hoş gelmesinin yanı sıra, alıcısına özgürlük tanıyan adlandırma politikasından da etkilendiğini belirtti. Danny NFT sektörünün gelişse de henüz ana akım haline gelmediğini, bu sebeple erken dönem yatırımcılardan olmaktan mutluluk duyduğunu aktardı.

“Sanatçılara ve projelere likidite sağlarken, aynı zamanda erken bir yatırımcı olduğumu bilmek inanılmaz derecede yüreklendirici.”

hashmasks
420 ETH’ye alıcı bulan en pahalı ve nadir Hashmasks tablolarından biri. Kaynak
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!