Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coin Market Cap’te Yeni Dönem: Gazete, Bitcoin Türevleri ve Daha Fazlası…

Kripto paraların fiyatlarını takip  ettiğimiz baş ucu sitelerden birisi olan Coin Market Cap, yeni bir hamle ile siteye farklı bir kullanım alanı katmaya çalışıyor. Sitenin kurumsal işlerde kullanımının arttırmayı amaçlayan bu yeni özellik ile ilgili bir açıklama yapan site ekibi, şunları söyledi:

”Büyük haber: Pro API’miz artık kullanıma hazır. Yepyeni bir CMC deneyimi yaşamaya hazır olun. Türevler, etkinlikler ve bir de haber bölümü, siz değerli takipçilerimiz ile buluşuyor.”

Coin Market Cap’in yaptığı yeni API hamlesi çok önemli. Diğer insanların da sitedeki verileri, kendi işletmelerine ya da web sitelerine kolayca yerleştirmelerini sağlayacak olan bu sistem ile birlikte artık çok daha fazla sayıda sitede Coin Market Cap verileri, eş zamanlı olarak görülebilecek.

Türev pazarları da, Coin Market Cap’e eklenen bir dieğr yeni özellik. Kripto para merkezli vadeli işlemler ya da opsiyon kontratları gibi şeyleri içine kapsayan bu tanım, artık Coin Market Cap’te bulunabilecek.

Ayrıca, yeni dönemde kripto para borsaları ile ilgili yeni veriler de gözlenebilecek. Kripto para borsalarının işlem hacimleri günden güne görülebilecek ve özel tip borsalar da rahatlıkla değerlendirilebilecek.

Tüm bu özelliklere ek olarak Coin Market Cap’in kullanıcılarına artık ‘günlük gazete’ çıkarmayı planladığı da belirtiliyor. 5 dakikanın altında hazırlanacak olan bu gazete için site yetkilileri büyük talep vardı, derken gazetenin içeriğinde sadece haberler olmayacak. Buna göre, kripto para etkinlik tarihleri ve çeşitli kripto para terimlerinin ne anlama geldiği de gazetedeki yerini alacak.

1700’den Fazla Koin 200’den Fazla Borsa

Coin Market Cap sitesinde, tam 1722 kripto paranın ve site kurallarına uygun 209 borsanın verileri tek bir tıkta görülebiliyor. Coin Market Cap, sunduğu verileri ilgili kripto paranın bulunduğu borsalardaki ortalama fiyatı hesaplayarak veriyor. Örneğin Bitcoin fiyatının oluşmasını sağlayan veri 400 farklı borsadan alınırken, NEO için ise 110 farklı borsadan veri alınıyor. Toplam hacim ise, koinin sayısı ile fiyatının çarpımından elde edilerek veriliyor.

Token ve koin arasındaki farka da dikkat çeken site örneğin Ethereum tabanlı Binance Coin’i bir token olarak listelerken, Bitcoin’i ise bağımsız olduğundan mütevellit bir koin olarak listeliyor.

Sitenin Tarihi

Yaklaşık 5 yaşından biraz daha fazla olan Coin Market Cap, yeni logosu ve yeni bazı özellikleri ile 5. yaşını geçtiğimiz Mayıs ayında kutlamıştı. Ocak 2017 tarihinde, site neredeyse piyasaların çöküşüne zemin hazırlıyordu. O dönem Güney Kore merkezli borsaları listesinden kısa bir süreliğine çıkaran siteye bakan birçok kullanıcı, fiyatların ciddi şekilde düştüğü hissine kapılıp, çok ciddi miktarda panik satışı yapmak durumunda kalmıştı.

Coin Market Cap’in sitesindeki veriler, dönem dönem eleştriliyor. Bazı otoriteler, kripto para borsalarının fiyat belirleme sistemlerinin şüpheli olduğunu ve bunun da sitedeki fiyatlara yansıdığını iddia ediyor. Hatta geçmiş dönemde bir kişi Dürüst Coin Market Cap adında bir site açmış ve fiyatları ‘gerçek’ olarak paylaşmıştı. O sitedeki fiyatlar, o dönem Coin Market Cap’teki fiyatlara göre çok daha düşüktü ve işlem hacimleri de bundan nasibini almıştı. Ancak bu girişim tabii ki pek de uzun sürmedi çünkü Dürüst Coin Market Cap’in sahibi, bilgiyi nereden aldığına dair bir kanıt sunamadı.

Temmuz 2018’e geldiğimizde ise site borsa listelemesi konusunda önemli bir adım attı. Buna göre, borsa listelerken, borsalardan istediği 50 bin dolarlık işlem hacmi alt sınırını kaldıran site, büyük takdir topladı. Çünkü birçok kripto para borsası yetkilisi, o dönem bu kuralın ‘adaletsiz’ olduğuna dikkat çekmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment