Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coinbase ve Kraken Borsaları Sorunlu, Bitfinex Yeni Kayıtları Açtı

Kripto para borsalarının varlığı kripto paraların doğasına ve ortaya çıkış amacına uymuyor. Ancak yine de bu borsaların var olması gerekiyor diyebiliriz çünkü bu borsalar likidite sağlamanın yanında devlet parasıyla dönüşüm yapmayı da sağlıyorlar. Yine de bu borsaların bazı kötü yanları var. Zahmetli KYC (müşterini-tanı) talepleri olsun, sunulan hizmetin aniden durdurulması olsun müşterilerin borsalar hakkında şikayet edeceği çok şey var. Bu hafta Coinbase ve Kraken bu şikayetlerin ve gerginliğin hedefi oldu ama en azından Bitfinex’ten iyi haberler geldi. Bitfinex en az 10 bin $ değerindeki resmi veya kripto para sahipleri için kayıtları tekrar açtı.

Kraken Bir Süredir Kapalı

Kripto para borsaları sıklıkla bakım yapmak durumunda kalıyor ve bunu genelde çevrim dışı biçimde yapıyorlar. Bu bakımlar normalde bir saatten az sürüyor. Kraken 11 Ocak’ta çevrim dışı olacağını duyurmuştu ve insanlar sorunun aynı gün içinde çözüleceğini düşünüyordu. Aradan bir günden fazla süre geçmesine rağmen borsa hala daha açılmadı ve 12 Ocak sabahında borsa şöyle bir açıklama yayınladı:

“Belirlediğimiz sorunları çözmek için hala daha uğraşıyoruz ve ekibimiz sorunsuz bir güncelleme için tüm gün çalışıyor. Bu siteyi tekrar açmamızın birkaç saat daha sürebileceği anlamına geliyor.”

Kraken’ın sunduğu hizmetlerle aylardır dalga geçiliyordu ve insanlar durumdan pek hoşnut değildi ve şuanda yapılan güncellemenin tüm sorunları çözmesi umuluyordu.

Exchange Problems Mount up as Kraken Goes down and Coinbase Halts Withdrawals

“Eğer Kraken Borsası yarın sabah uyandığımda kusursuz çalışmıyorsa mevzuya dahil olması için FBI’yı arayacağım. Yakın zamandaki durum güncellemeniz profesyonellik dışı ve hayret verici. Not: 25 yıldan fazladır avukatım.”

Coinbase Kod Yazamıyor

Kripto para borsaları özellikle bu hafta türlü zorluklarla uğraşıyorlar. Bittrex’in bitmek tükenmek bilmeyen doğrulama prosedürleri tamamlanana dek borsadan paralarını çekemeyen kullanıcılar, Bitstamp’in müşterilere sıra dışı sorular sorması derken işin içine bir de Coinbase girdi. Bitgo’nun baş geliştiricisi olan Jameson Lopp gibi işi bilen insanlar Coinbase mühendislerinin kod yazmayı bilmediğini düşünüyor.

Lopp, Coinbase’i geçmişte de eleştirmişti ve bu eleştirilerine şimdi de devam etti:

“Bitcoin ağında yaşanan tıkanıklığın Blockchain, Coinbase ve Gemini gibi blok alanını verimsiz kullanan popüler hizmetlerden kaynaklanması yeni bir olay değil. Soruna katkıda bulunmak istemiyorsanız bunları kullanmayın.”

UTXO, küçük Bitcoin parçalarıyla başa çıkmanın epey masraflı ve verimsiz bir yolu. Coinbase’in milyonlarca UTXO toplama konusundaki “teknik yetersizliği” ise daha önceden söz konusu olmuştu. Coinbase 11 Ocak’ta BTC çekimlerini geçici olarak durdurmak zorunda kaldığını duyurmuştu. Bir süre sonra insanlar ağda yaşanan sorunların tamamen borsanın kabahati olduğundan bahsettiler. Bir kullanıcı şöyle yakındı:

“Çıkan işlemlerinizi yığın haline getirmek zorundasınız. TEK BAŞINIZA tüm ağı spamlıyorsunuz. Segwit kullansanız ve çıkan tüm işlemleri yığın haline getirseniz mempool BOMBOŞ olurdu.”

“Bu sizin temel işiniz ve (bu işi) müşterileriniz için mahvediyorsunuz” gibi yorumlar da görülebilirken Coinbase’in sunduğu hizmetler konusunda böylesine salaş davranma nedenini anlamak güç. Coinbase’in işlemleri yığın haline getirme konusundaki başarısızlığı genel olarak Bitcoin ağını da olumsuz etkiliyor. Yani Coinbase’in yaptığı şeylerin ne kendisine ne de Bitcoin ağına bir yararı var. Coinbase CEO’su Brian Armstrong şöyle bir tweet attı:

“Coinbase işlemleri yığın haline getirme, SegWit ve işlem rezervini geliştirecek diğer stratejiler üzerinde çalışıyor. Sabrınız için teşekkürler!”

Bitfinex Geri Döndü

Dediğimiz gibi kripto para borsaları için zor bir hafta oldu. Ancak Cryptopia, Binance, Bitfinex ve Kucoin kapılarını yeni müşterilere yeniden açtı. Kimlik doğrulama ile ilgili saçma sapan sorular sormayan, para yatırmaya ve çekmeye izin veren ve yeni kullanıcılara kapılarını açan borsa olunca da yatırımcılar bu durumu affetmiyor. Yatırımcıların bu fırsatı kaçırmadıklarını biliyoruz çünkü Binance yalnızca bir saat içerisinde 240 bin yeni kullanıcı aldı. Pek çok borsa yeni kullanıcı kabul etmiyor ve kullanıcılar adeta gidecek yer arıyordu. Binance ve Kucoin gitgide bu kullanıcıların varış noktaları haline geliyor.

Bitfinex de yeni müşteri kabul etmeye başladı ve şöyle bir açıklama yaptı:

“İnanılmaz büyüme yanında zorluklar da getiriyor. Bir ay önce mevcut kullanıcılarımızın ticaret, destek ve doğrulama tecrübelerini korumak için yeni hesap kayıtlarını geçici olarak durdurma kararı almıştık. 

Bugün Bitfinex’in yeni hesaplara yeniden açıldığını duyurmaktan mutluluk duyuyoruz.”

Bitfinex açıldı açılmasına ancak yeni kayıt olacak hesapların borsaya dahil olması için 10 bin $ değerinde resmi veya kripto paraya sahip olmaları gerekiyor.

“Yeni hesapların ticaret yapmak için minimum hesap sermayesine ulaşıp 10 bin $ değerinde resmi veya kripto para yatırmaları gerekiyor.”

Coinsmarkets Günlerdir Kapalı

Son olarak da şuanda küçük olan ama hızla büyüyen bir borsa olan Coinsmarkets kullanıcılarının endişelerine değinelim. Coinsmarkets adeta ortadan kayboldu ve kullanıcılar doğal olarak epey stresli. Site yaklaşık bir haftadır kapalı ve yapılan tek duyuru borsanın yeni sunuculara geçiş yapacağı oldu. Duyurunun üstünden günler geçmesine rağmen ekipten ses seda yok ve müşteriler site yöneticilerinin dolandırıcılık peşinde olduğunu düşünüyorlar.

Coinsmarkets üzerinde ticareti yapılabilen bir gizlilik koini olan Alqo’nun geliştiricileri borsayla alakalı bir video yayınladılar ve kendilerinin de diğer herkes gibi bekleyiş halinde olduklarını söylediler.

Kripto para kullanıcıları sahip oldukları koinleri özel anahtarlarını kendilerinin tuttukları cüzdanlarda saklamaları gerektiğinin farkındalar ancak iş bu kadar basit değil. Coinsmarkets üzerinde gözükenler gibi pek çok yeni koin’in masaüstü cüzdanları bulunuyor ve bu cüzdanlar gerçekten epey işlevsiz olabiliyorlar. Dolayısıyla yatırımcılar mecburen borsalara yönelmek zorunda kalıyorlar.

Ek olarak Binance borsası yeni üye alımlarını açtığını duyurdu. Dilerseniz buradan kayıt olabilirsiniz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Powel Marcqner
    Posted 13 Ocak 2018 - 19:21 19:21

    Kraken Borsası Yeni trading motoru ile kullanıcıların karşısına geçti.Mükemmel bir günnceleme oldu şuan tıkır tıkır işliyor ve 1 ay boyunca komisyonlar %0 a indirildi.

Leave a comment