Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coinbase ve Gemini’nin, Ripple’ı Listelememesinin Asıl Nedeni

Ripple, son birkaç ay içinde her hangi bir anlaşma sıkıntısı çekmedi ancak şirket ABD’nin en büyük kripto para borsaları olan Gemini ve Coinbase ile anlaşmaları imzalayamadı.

Fazla Riskli

Ripple dünyanın her yerinde arkadaş ediniyor olabilir, ancak ABD merkezli borsalarda ilgi görmedi.

Bloomberg’e göre durumu bilen kimliği belirsiz dört kişi, Ripple’ın ABD merkezli kripto para borsası olan Gemini ve Coinbase’e mali teşvikler sunduğunu iddia etti.

Bir Ripple yöneticisinin, Gemini’ye Ripple’ı listelemesi için 1 milyon dolarlık nakit ödeme teklif ettiği bildirildi. Bunun öncesinde yönetici, Winklevoss ikizlerinin borsasında piyasanın market hacmi olarak en büyük üçüncü kripto parasının listelemesi için ilgili maliyetleri karşılamaya yönelik teklif de dahil olmak üzere çeşitli girişimlerde bulunmuştu. 

Ripple’nin Q3 2017 listesinde yer almak için Gemini’ye 1 milyon dolar nakit para teklif ettiği bildirildi ve Ripple Coinbase’ye XRP ile yatırımcıların borsada işlem yapabileceği 100 milyon dolarlık bir kredi önerdi. Raporda Ripple’nin ABD merkezi borsaya anlaşmadan kar elde etmek için bir fırsat verecek olan, ya nakit para ya da XRP geri ödemesi alacağı ileri sürülüyor.

Elbette Gemini ve Coinbase, şirketi geri çevirdi ve ikisi de Bloomberg’e konuyla ilgili daha fazla bilgi vermek istemedi.

Ripple, Bloomberg tarafından bildirilen iddiaların doğruluğunu reddetti. Şirket sözcüsü Emmalee Kremer şunları söyledi:

“Ripple, ne olursa olsun her zaman güçlü bir XRP ekosistemi oluşturmaya ve büyütmeye odaklandığımız konusunda şeffaf oldu. XRP’nin daha hızlı ve daha ucuz küresel ödemeler için mümkün olan en likit dijital varlık olmasını istiyoruz”.

Merkezileştirme Sorunu

Ripple’ın dijital parası olan XRP’yi Gemini ve Coinbase’den uzak tutan şey, merkezi olmayan teknolojiyle çalıştığı hakkındaki iddialara rağmen şirketin merkezi olduğu gerçeği. Bununla birlikte, XRP’nin tek bir şirket tarafından kontrol edildiği gerçeği inkar edilemez ve potansiyel olarak, Ripple’ın kripto parasının bir güvenlik sınıflandırması kapsamında olduğu anlamına geliyor. Bu da ABD’li yetkililerden bir lisans gerektiriyor.

XRP böyle bir sınıflandırma kazanırsa, şu anda hem menkul kıymetler hem de kripto para borsası için itici hale gelecek ve bunları sunan borsalar daha sıkı düzenlemelere tabi tutulacak.

Gemini ve/veya Coinbase, Ripple’ın kripto parayı listelemek için yaptığı ödemeleri kabul etseydi, cezaya maruz kalırdı. Clifford Chance’de avukat olan Jesse Genel, Bloomberg’e şunları söyledi:

“Bir borsada listeleme, satın alınmasına izin verilmeyen kişilere kayıtsız, kanunsuz, yasa dışı menkul kıymet ihraç edilmesini kolaylaştıran sürecin ayrılmaz bir parçası”.

Bu nedenle, XRP’nin yakın gelecekte Gemini ya da Coinbase üzerinde listelenmesinde çok az şansı olacak gibi görünüyor. En azından merkezileşme problemini çözene kadar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment