Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ConsenSys Araştırması: EOS Ağı Aslında Bir Blockchain Değil, ‘Bulut Hizmeti’

ConsenSys tarafından başlatılıp Los Angeles merkezli bir blockchain test şirketi olan Whiteblock‘un yürüttüğü araştırmaya göre, piyasa hacmine göre dünyanın en büyük beşinci kripto para birimi EOS, aslında bir blockchain ağı değil, ‘bulut hizmeti’.

”EOS bir blockchain ağının veya eşler arası ağın en temel özelliği olmadan, aslında merkezi bir bulut sistemi mimarisi (istemci veya sunucu) ile birebir aynı.”

Yapılan testler bir laboratuvar ortamında EOS ağının replikası ile yapıldı ve şirket EOS ağının aslında bir bulut hizmetinden farklı olmadığını ortaya koydu. Dünyanın en büyük blockchain platformlarından birisi olarak görülen EOS’un, araştırma firmasına göre aslında bulut hizmeti olmasının temel sebebi ise, ”değiştirilemezlik” özelliği eksikliği. Araştırma firması EOS blockchain ağının, blockchain teknolojisinin en temel unsurundan yoksun olduğunu ve bu yüzden aslında merkezi bir bulut hizmeti olduğunu düşünmekte.

Whiteblock tarafından yapılan testler Eylül ayında başlatılan ve iki ay botunca devam etti. The Next Web platformunda yayınlanan konuyla ilgili gönderi ise şu şekilde:

”Kontrollü bir laboratuvar ortamında yapılan testler ve deneyler sonrası, bu araştırma blockchain topluluğu için bir referans sunmak adına, EOS dizaynının, performansının ve ekonomisinin tam ve objektif bir modelini ortaya koymaktadır.”

Araştırmada bun yanı sıra EOS ile yapılan işlemlerin ”kriptografik olarak onaylanmadığı” da vurgulanmakta ve bunun blok üreticilerinin gizli anlaşmalar yapabileceğine yol açacağına dikkat çekilmekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment