Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İtalyan Regülatör Kripto Paralara Yol Çizilmesi İçin Çağrıda Bulundu

İtalyan regülatör Consob’un başkanı Paolo Savona, bazı kripto para işlemlerinin taşıdığı risklerin önüne geçilmesi için İtalya’daki finans otoritelerinin birlikte çalışması ve kripto paralar hakkında alınacak kararlara dair ortak bir yol çizmesi gerektiğini açıkladı.

Paolo Savona, yıl boyu yaşanan gelişmelere dair sunduğu raporda kripto para konusunu gündeme getirdi. Finans alanındaki bilgi teknolojileri için, Cin, şişeden çıktı.” yorumu yapan Consob Başkanı, geleneksel yöntemlerin bunları denetlemek için yeterli olmayacağını açıkladı.

Düzenlemeler için ortak bir yol çizilmeli

Kripto paraların kullanıcılara sunduğu gizliliğin; vergi kaçakçılığı, kara para aklama, terörizm finansmanı, insan kaçırma gibi suçları örtmek için kullanılabildiği vurgulandı. Savona, Consob’un şu ana kadar kripto paralar üstünden insanları dolandıran yüzlerce internet sitesini kapattığını fakat bunun yeterli olmadığını dile getirdi.

Regülatör, bunun gibi dijital teknolojilerin denetimi için dijital tekniklerin sunduğu avantajlardan faydalanılması gerektiğini, denetlemelerin otoriteler arasında iş birliği yapılması halinde daha etkili bir şekilde yapılabileceğini düşünüyor.

Savona gerekli önlemlerin ve regülasyonların yapılmaması halinde durumun daha kötüye gidebileceğini söyleyerek; İtalya’daki devlet organlarının ve bağımsız otoritelerin, kripto paralar hakkında alınacak kararlara ortak bir yol çizmesi gerektiğini belirtti.

Consob Başkanı’na göre kripto para konusunun araştırılması için kamu kurumları bünyesinde özel ekiplerin kurulması, İtalyan üniversitelerinin bu yönde çalışmalar yürütülmesi gerekiyor.

Global düzeyde iş birliği çağrısı

İtalya’da kripto paraların regülasyonu için kurulacak yapının; merkezinde İtalya Merkez Bankası olmak suretiyle Consob, IVASS ve COVIP gibi kuruluşlardan oluşabileceği belirtildi.

Savona, kripto paraların doğurduğu siber risklerin ulusal düzeyde yapılacak çalışmalar ile çözülemeyeceğini ve bu hususta, daha fazla uluslararası iş birliği yapılması gerektiğini belirtti. Savona, bunun için 1944 tarihli Bretton Woods anlaşmasına benzer bir anlaşma sağlanabileceğini düşünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!