Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Craig Wright’tan İtiraf Gibi Mesaj: Mt Gox Hackerı O mu?

Bundan yıllar önce düzenlenen Mt.Gox saldırısının ardında Craig Wright yatıyor olabilir.

2011 yılında Mark Karpeles’in devraldığı Mt.Gox borsası bir zamanlar sektörün en büyük borsasıydı. Borsa bir ara o kadar büyümüştü ki 2013 yılında Dünya genelinde yapılan Bitcoin işlemlerinin %70’i Mt.Gox’tan geçiyordu. 2014’te yaşanan hack saldırısı ise her şeyi değiştirdi. Hackerlar Mt.Gox’un cüzdanına sızarak müşterilere ait 740 bin adet Bitcoin’i çaldılar. Hackerlar buna ek olarak doğrudan şirkete ait olan 100 bin civarında Bitcoin’i de çaldılar. Çalınan BTC’lerden 80 bin tanesi şu anda 1Fex olarak adlandırılan bir adrese gönderildi. 1Fex adresine baktığımızda bu adreste gerçekten 80 bine yakın BTC olduğunu ve bu BTC’lerin herhangi bir şekilde kullanılmadıklarını görebiliyoruz.

2011’de 80 bin adet BTC alan ve o zamandan beri kullanılmayan 1Fex adresi

Mt.Gox borsasına yapılan bu saldırı kripto para dünyasının en büyük gizemlerinden biridir. Çünkü bu olayın tam olarak nasıl gerçekleştiğiyle, kim(ler) tarafından yapıldığıyla ilgili çok fazla iddia var. Kimisi bu saldırının temellerinin aslında 2011’de atıldığını ve hackerların bu vurgunu yapmak için 3 yıl boyunca beklediklerini söylüyor. Kimileri saldırının Mark Karpeles ile bağlantılı olabileceğini iddia ediyor.

Wright ile Bağlantısı

Mt.Gox saldırısıyla ilgili iddiaların arasına şimdi bir yenisi daha eklendi. Şimdiki iddialar, Mt.Gox saldırısının bizzat Craig Wright (Satoshi Nakamoto olduğunu iddia ediyor) tarafından düzenlendiğine işaret ediyor.

Craig Wright’ın avukatları birkaç saat önce Bitcoin kullanıcılarına hitap eden bir bildiri yayınladılar. SCA Ontier adlı hukuk firmasının iddialarına göre yukarıda bahsettiğimiz 1Fex adresi aslında Wright’ın kişisel adresiydi.

Avukatların iddialarına göre bu adresin kontrolü Şubat 2020’ye kadar Wright’ın kontrolündeydi. Fakat bir grup hacker Şubat 2020’de Wright’ın bilgisayarına sızarak cüzdanı ele geçirdi. Avukatlar şimdi Blockstream’e seslenip bu adresin gerçek sahibinin Wright olduğunu ve adresin Wright’a iade edilmesi gerektiğini söylüyorlar.

 

Wright mı Hackledi?

Eğer bu iddialar doğruysa, yani 1Fex adresinin sahibi gerçekten Wright ise bu Mt.Gox saldırısının arkasında da Wright’ın olduğu anlamına geliyor.

Monero’nun geliştiricilerinden Riccardo Spagni de konuyla ilgili bir açıklama yapıp 1Fex adresinin gerçekten Mt.Gox saldırısıyla bağlantılı olduğunu söyledi. Spagni’ye göre Wright böylece Mt.Gox saldırısını düzenlediğini resmen itiraf etmiş oldu.

İddialara göre Craig Wright da bu konuyla ilgili bir açıklama yapıp, bu saldırının arkasında kendisinin olduğunu itiraf etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment