Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CryptoRuble Geri Mi Döndü?

Rusya Blok Zincir ve Kripto Para Derneği (RACIB), hükümetin uzun zamandır aklında olan CryptoRuble adı verilen kripto para 2019‘un ortalarında piyasaya sürülecek.

Rus hükümeti CryptoRuble’yi (eski adıyla BitRuble) çıkarıp çıkarmamak adına 2015‘ten beri kararsız. 2017’nin Aralık ayında, kriptoparaları yürürlüğe sokmak adına yapılan bir toplantı sırasında maliye bakan yardımcısı ve merkez bankasının vekil valisi, hükümetin kendi kripto parasını çıkarmasının gerekli olmadığını düşündüklerini öne sürmüşlerdi.

Arseniy Sheltsin‘e, RACIB başkanına göre, CryptoRuble hakkında detaylar 2018’in Temmuz ayında resmi olarak açıklanıp tartışılacak, ve paranın kendisi de bir sene sonra piyasaya sürülecek. Hükümetin ve Rus Merkez Bankasının ICO‘lara ve kripto para madenciliğine 2018 Temmuz’una kadar düzenlemeler yapmaları bekleniyor.

2018’in başlarında, Putin’in danışmanlarından biri CryptoRuble’nin Rus hükümetinin ekonomisini, ülkeye karşı uygulanan uluslararası yaptırımları engelleyerek güçlendirebileceğini söyledi.

Rus kripto habercisi Forklog‘a göre, koin ruble olacak şekilde düşünülmüş, madencilik yapılamayacak, ve ülkedeki tek yasal kripto para olacak. Hükümet CryptoRuble’nin yabancı kripto para yatırımcılarının ilgisini çekeceğini umuyor.

Sonuç olarak, Rus hükümetinin en üst düzey liderleri, kripto para birimleri karşısında olumsuz görüşlere sahipler. 12 Ocak’ta yapılan bir basın toplantısında Putin:

“Kripto paranın arkasında hiçbir şey olmadığını biliyoruz, ve bir değer varlığı da sayılamaz, hiçbir maddi değeri yok, ve arkasında sağlam bir desteği de…”

Rus başbakanı Dmitry Medvedev de son zamanlarda Moskova’da yapılan Gaidar’s Forum‘da kripto paraları eleştirmişti. Bu kripto para trendini dotcom balonuyla karşılaştırmış, ve birçok kripto paranın kısa ömürlü olup blok zincir teknolojisinin daima süreceğini söylemişti:

“Birçok şirketin gelişmekte olan internet teknolojisi temelinde ortaya çıktığı 90’lı yıllarda yaşanan durumu tamamen göz ardı edemeyiz, ve o şirketlerin çoğu 2000li yıllarda ortadan kayboldu. Yine de, teknolojinin kendisi bununla mücadele etmekle kalmayıp şu anda hayatımızda önemli bir yere sahip. Kripto paralar büyük ihtimalle birkaç yıla önemini kaybedecek, fakat onun temelinde yatan teknoloji, yani blok zincir, bizim günlük yaşantımızın bir parçası olacak. Bu senaryo inkar edilemez.”

Rus hükümetinin kripto paralara yaptığı bu eleştirisine, Rusya’nın en büyük bankası Sberbank‘ın CEO’su ve yönetim kurulu başkanı Herman Gref, yetkililere kripto parayı yasaklamamalarını söyleyerek yanıt verdi. Gref hem kripto paraları hem de blok zincir teknolojisini “şu anda gücünün farkına varılamayan yeni büyük teknolojiler” olarak nitelendirdi. Aynı zamanda hiçbir koşulda kripto paraların yasaklanmasını uygun bulmadığını söyledi.

Venezuela ve Senegal gibi birkaç ülke daha kendi kripto paralarını çıkarmak adına planları olduğunu duyurdu.


Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment