Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kripto Para Borsaları İçin Sermaye ve Lisans Vurgusu Yaptı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, kripto para regülasyonlarının “en kısa zamanda” hayata geçirileceğini açıkladı. Yerli kripto para borsaları hakkında konuşan Ertem, bunlar için “sermaye yeterliliği ve lisanslama” konusunu gündeme getirdi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, CNN Türk’e konuk olarak Türkiye’deki kripto para regülasyonlarını ve bu hafta yaşanan Thodex olayını değerlendirdi. Merkez Bankası yönetmeliğinin bir ön düzenleme olduğunu söyleyen Ertem, bunun “arkasının geleceğini” duyurdu.

MASAK, SPK ve Merkez Bankası çalışıyor

Cemil Ertem, herhangi bir devlete bağlı olmayan kripto paralar için “para denemeyeceğini” açıkladı. Sektörün en kısa sürede regüle edilmesi için çalışıldığını söyleyen Ertem, kripto para borsaları için şunları söyledi:

Kripto para borsaları var. Belli denetim ve güvence vermeye yönelik olması gerekiyor. Platformlarla ilgili düzenleme yapılması lazım. Merkez Bankası, para yerine kullanılmasını yasakladı. Aracı kurumlardan para transferinin önüne geçti. Son olay da ortaya çıkarıyor ki, bunların sermaye yeterlilikleri, lisanslamaları olması lazım.

Bu konuda ilgili kurumlarımız MASAK, SPK, Merkez Bankası gibi bunun üzerinde çalışıyorlar. Reform programımızda da var. Çalışmalar bittiğinde bunun hukuki bir üst yapısı olmuş olacak. Yatırımcılar belki böyle güvende olabilir.

Bunların en kısa sürede yapılması için çalışılıyor. Bütün dünyada da bu hızla ilerleyen bir sistem olduğu için küresel bağlamda da değerlendirmek gerekiyor. Hukuki çerçevenin buna göre paralellik arz etmesi gerekiyor.”

Thodex kullanıcılarına ödeme yapılacak mı?

Kripto para borsası THODEX’in kurucusu için kırmızı bülten çıkmışken, borsada oluşan mağduriyetin ölçeği incelenmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, THODEX’e yatırılan paralarla ilgili şöyle konuştu:

“Paraların geri alınabileceğini iktisatçı ve hukukçuların hesaplayacağı bir şey. Yatırılan paraların devlet güvencesi yok. Şifreler yatıranların elindeyse, cüzdanlarına ulaşmaları konusunda sorun yaşamazlar. Şifreler kripto paracıların elindeyse yatırımları konusunda endişe etmeleri gerekir diye düşünüyorum.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!