Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Darknet Üzerindeki Bitcoin İşlemleri 2018 Yılında İki Katına Çıktı!

Dünyanın ilk kripto para birimi olan Bitcoin, topluluk üyelerinin çoğunun iddiasına göre Silk Road platformu ile kısa sürede bu kadar fazla kişiye ulaştı. Temel olarak uyuşturucudan başka yasa dışı maddelere, silahlara hatta kiralık katillere kadar birçok unsur bulabileceğiniz Silk Road sitesi, Bitcoin ödemesi kabul etmesiyle kripto paralar ve darknet üzerindeki bağı başlatmıştı. Daha sonra Silk Road’ın arkasındaki isim olan Ross Ulbricht’in tutuklanması, sitenin sonunu getirdi.

Chainanalysis tarafından yeni yapılan bir araştırmaya göre ise, darknet üzerinde yapılan Bitcoin işlemleri inanılmaz bir artış yaşamakta. Chainanalysis raprouna göre Bitcoin’in darknet üzerindeki işlem hacmi 2016 yılının sonunda 700 milyon dolar civarındayken, 2018 yılının başlangıcında 1 milyon dolara kadar düştü. Düşüşün arkasındaki en büyük sebep ise AlphaBay ve Hansa gibi önemli platformların 2017 yılının yarısında kapanması olarka görülüyor.

AlphaBay ve Hansa platformları Tor ağı aracılığıyla girilebilen darknet piyasalarını oluşturmaktaydı ve ikisi de 2017 yılının Temmuz ayında kapatıldı. Chainanalysis analistlerinden Kim Grauer ise, hacmin bu olaydan sonra stabil bir şekilde yükselişe geçtiğini vurguladı:

”Bu düşüşün arkasındaki sebep, daha fazla hukuki yaptırım riskiydi. Bu yıl hacmin düşeceğini düşünmek ise hata olurdu.”

Söz konusu araştırmaya göre darknet üzerindeki Bitcoin işlemleri günlük 2 milyon doların üzerine  çıktı ve bu hacim 2018 yılının başlangıcına kıyasla 2 kat artış anlamına gelmekte. Monero gibi kripto para birimlerinin gizlilik odaklı olmalarına ve Bitcoin’e kıyasla daha zor takip edilebilir olmalarına rağmen, kullanıcıların çoğu hala daha fazla pazar payına sahip olduğu için Bitcoin kullanmakta.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment