Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dash’ın Yetenekleri Gün Yüzüne Çıkıyor

Eylül ayından beri sessiz bir şekilde aramızda dolaşan Dash, son zamanlarda büyük bir başarı göstermişti. Dash 12 Kasım’da 310$’dan başlayan yükselişini 800$’a kadar sürdürmüştü. Haberin yazılış zamanındaysa 680$ seviyesinden işlem görüyor.

2017 yılı kripto paralar için tartışmasız bir şekilde inanılmaz geçti. Dash’da yaşanan çılgın yükseliş de bütün kripto para piyasasının ağzını açık bıraktı desek yanlış olmaz. Tabii bu yükseliş Dash’ın tek yaptığı şey olmayacak. Gelecekte bizleri bu koinle ilgili neler bekliyor, bu mega makalemizde sahip olduğumuz bütün detayları sizlerle paylaşacağız.

Daha Fazla Entegrasyon

Dün Dash ve kripto para yatırım platformu Uphold, yaptıkları ortak açıklamayla Dash’ın Uphold’un satış platformuna entegre edileceği duyurmuştu. Bu ortaklık sonucundaysa kullanıcılar web veya mobil bir uygulama sayesinde kripto paranın transfer, alım ve satım işlemlerini gerçekleştirebilecek. Açıklamada aynı zamanda bu entegrasyon sonucunda Dünya nüfusunun %94 gibi çılgın bir oranının Dash’a erişim imkanı olacağı da belirtildi.

Entegrasyon şimdiden tamamlanmış bulunuyor. Uphold bunun yanında Dash’ın InstantSend özelliğinin de yakında kullanıma sunulacağını açıkladı. InstantSend, Dash’ın kullandığı protokole özgü denilebilir. InstantSend kullanan müşteriler, Dash transferlerini sadece birkaç saniye içinde gönderme imkanına sahip olacak. Bu Bitcoin’in bazen 30 dakika, bazense 12 saat sürebilen transfer hızından sonra çok büyük bir gelişme sayılabilir. Dash CEO’su Ryan Taylor, ortaklığı şöyle anlatıyor:

“Uphold, Dash ekosistemine inanılmaz hızlı ve kolay bir ödeme yöntemi sağlıyor, üstelik geleneksel tüketiciler bile bu yöntemle Dash sahibi olabilir. Dash halihazırda Dünya’nın en büyük kripto para borsalarında işlem görüyor, ancak bu tür borsalar genelde standart düzey, alım satımlara alışık olmayan kullanıcılar için korkutucu görünebilir. Uphold ise bu alım satım işlemlerini çok daha kolay bir hale getirerek Dünya’nın her yerinde kullanım imkanı sunuyor.”

Uphold’un Küresel Kurumsal Geliştirme bölümün başkanı Colin Luce ise şu şekilde bir açıklamada bulunmuştu:

“Platformumuza Dash’ı eklemek için oldukça istekliydik, zira kullanıcıların Dash farkındalığı gün geçtikçe artıyor ve kullanım alanları da çoğalıyor. Dash’ın masternode’larının ve ana geliştirici takımının yetenekleri, uzun dönemde sağlanacak bir başarının anahtarı, özellikle ilk 100 Blockchainin (koinlerin) sadece spekülasyon bazlı yönetildiği göz önünde bulundurursak.”

Dash’ın Diğer Uygulamaları

Dash bu yıl birçok entegrasyon ve ortaklık açıklamasında bulunmuştu. Haliyle bütün bu ortaklıklar kripto paranın gerçek dünya uygulamalarını artırmaya yönelik. Bunlardan birkaçı ise şu şekilde sıralanabilir:

Alt36

Bu şirketin amacı Dash’ı dükkanlarında bir ödeme yöntemi olarak sunmak. Alt36’nın hedef marketi yasal marijuana endüstrisi. Bu piyasanın önemli bir kısmı regülasyonlardan dolayı bankacılık çözümlerinden faydalanamıyor. Büyük bir orandaki marijuana işletmeleri malların satış, koruma ve transfer gibi büyük miktarda para gerektiren işlemlerini sadece nakit parayla gerçekleştiriyordu, bu da tabii ki uzun vadede oldukça zor. Dash’ın InstantSend teknolojisi sayesindeyse müşteriler sadece saniyeler içinde alışverişlerini gerçekleştirebiliyor.

Borsalara Entegreler

Dash bu yıl Bitfinex, Bithumb, Huobi Pro, Binance, Kraken ve bunların dışında da birkaç borsada satışa sunulmuştu. Özellikle Kraken’de gerçekleşen entegre işlemleri diğerlerinden çok daha ilgi çekiciydi. Dash Kraken’e tam 50,000$ ödeyerek bir güvenlik “taramasından” geçirilmişti, bunun sonucundaysa InstantSend özelliği kullanıma sunulmuştu. Dash Kraken’de bu güvenlik taramasını başarıyla geçerek Nisan ayında işleme sunuldu.

BlockCypher

Şubat ayında Dash’ın bütçe sistemine BlockCypher tarafından yapılan bir yatırımla Dash’ten cüzdanlar için bir uygulama geliştirme arayüzü (API) tasarlaması istenmişti. Talep edilen API kısa bir süre sonra geliştirilmişti, bu da isteyen kuruluşların Dash’i bir ödeme yöntemi olarak kullanmasını mümkün kılmıştı. BlockCypher aynı zamanda Dash’la birlikte birçok konferansta yer alarak Blockchain endüstrisindeki girişimlere destek vermişti.

Arizona Eyalet Üniversitesi

Geçtiğimiz yaz döneminde Dash ve Arizona Eyalet Üniversitesi, kampüs içerisinde kurulacak bir Blockchain Araştırma Laboratuvarı’nın duyurusunu yapmıştı. Laboratuvar, Dash’ın bütçe sisteminden yapılan 50,000$’lık bir yatırımla kurulmuştu. Bu ortaklığın haberini yapan Fortune dergisi ise yazdığı makalede laboratuvarın “Blockchain ölçeklenebilirlik, gerçek dünyaya uyarlama, ağ mimarisi, çevre dostu madencilik ve gecikme sorunları” gibi konular üzerinde yoğunlaşacağını duyurmuştu. Bunun hakkında şimdilik bir gelişme yaşanmadı ancak üniversite yakın bir zamanda Dash geliştiricilerinin Blockchain dersleri vermesini sağlayabilir.

Ön Ödemeli Kartlar

Dash şu anda birçok kripto para ön ödemeli kartları üzerinden kullanıma sunulmuş durumda. Bunun anlamı da kullanıcıların Visa kabul eden bütün işletmelerde Dash üzerinden alım yapabileceği demek. Günümüzde Visa kabul eden 40 milyondan fazla kurum bulunuyor.

Bu Eylül ayında Londra’da düzenlenen 2017 Dash Konferansı’nda CEO Ryan Taylor, gelecekte de bir takım entegrasyonlar yapılacağını açıklamıştı. Bu entegrasyonlardan bazılarını şöyle sıralamak mümkün:

  • Ücretsiz banka transferleriyle küresel alım satım işlemleri
  • Daha fazla borsada kullanıma sunulacak işlemler
  • 20 farklı resmi para birimiyle gerçekleştirilecek çalışmalar
  • Bir ATM üreticisinin getireceği Dash desteği
  • Büyük marketlere ve dükkanlara getirilecek entegrasyon
  • Çeşitli sağlık hizmetleri entegrasyonu

Blocklar Şu Anda 2MB

Eğer Dash’ın farkındalığı artarken blockchain ağındaki ölçeklenebilirlik de artmazsa proje hiçbir zaman başarılı olamaz, geliştiriciler de bunun için önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Bitcoin ve Ethereum bu sorun için blockchain’den bağımsız çözümler aramakta. Dash ise bu ölçeklenebilirlik sorununun daha büyük blocklar sayesinde blockchain üzerinde düzeltilebileceği açıklamasını yapmıştı.

Geçen ay Dash geliştiricileri ana yazılımın 12.2 versiyonunu yayınlamıştı. Yeteri kadar madenci ve masternode bu güncellemeyi yaptığında 2MB block büyüklüğü hayata geçirilecekti. Günümüzdeyse bu güncelleme başarıyla tamamlanmış bulunuyor, yani sistem geçen aya göre 2 kat daha fazla transfer işlemi kapasitesine sahip. Dash ekibi bununla birlikte çok uzak olmayan bir gelecekte block büyüklüğünü yeniden büyüterek 5MB yapmayı düşünüyor.

Block Büyüklüğünün Artırılması Bununla Bitmiyor

Geçtiğimiz yaz aylarında Dash kurucusu Evan Duffield, yaptığı bir açıklamada geliştiricilerin devasa boyutlarda blocklar yaratarak ölçeklenebilirlik sorununu gidereceğini söylemişti. Yayınlanan plana göre Dash’ın tek bir block büyüklüğü gelecekte 45MB’a kadar çıkarılacak, bu da ağın 50 milyon tekil kullanıcıya hizmet verebilmesini mümkün kılacak. Yalnız planda ufak bir problem mevcut: Masternode’ların yani ağın kurulu olduğu cihazların sahipleri, donanımlarını da bu kadar yüksek bir block büyüklüğü için ayarlamak zorunda. Tabii bu cihazların sahipleri block ödüllerinin %45’ini alıyor, bu da yıllık 65,000$ gibi bir miktara tekabül ediyor. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda donanımların yükseltilmesi de pek bir sorun olmasa gerek.

Başarı için Sağlam bir Bütçe Şart

Kripto paranın büyümesinde rol alan en büyük etkenlerden biri şüphesiz yukarıda da bahsettiğimiz Dash’ın bütçe sistemi. Her ay block ödüllerinin %10’u bütün ay boyunca bütçe önerileri için saklanıyor. Tam 1,000 DASH kontrol eden masternode sahipleri de bu bütçe önerileri için oylama yapıyor ve onaylanan öneriler Dash’ın Blockchain’inden ödeniyor. Şimdiki piyasa değerlerine göre Dash’ın bütçe sistemi, geliştirilen projelere her ay 5 milyon $ ayırma kapasitesine sahip. Bu paranın içinde Dash’ın geliştiricileri, topluluk projeleri, düzenlenen konferanslar ve kurumsal entegrasyonlar gibi çeşitli alanlara yapılan ödemeler de mevcut.

Entegrasyonlar Gün Geçtikçe Artıyor

Bazıları Dash’ın Bitcoin ve Ethereum gibi köklü kripto paralara karşı şansının olmadığını düşünüyor. Bu kripto paralar Dash’ın piyasa değerini küçükmüş gibi göstermekte. Ama Max Keiser gibi diğer analistler kripto paraların aynı piyasada farklı işler başarabileceğine inanıyor.

“Dash kripto paraların ödeme yöntemi olma yolunda ilerlerken Bitcoin de kendini Altın 2.0 olarak lanse ediyor. Bitcoin’in ölçeklenebilirlik sorunlarından hoşnut olmayan kullanıcıları ödeme yöntemi için Dash kullanmaya davet ediyorum. Böylece Bitcoin’in geliştiricilerini Altın 2.0 üzerinde çalışmak için rahat bırakmış oluruz.”

Kripto para piyasasındaki efsane isim Max Keiser, Dash’ın bir ödeme yöntemi olarak kullanılmasını öneriyor. CEO Taylor ise bu konuda şu şekilde bir açıklama yapmıştı:

“Dash’ın amacı büyük piyasalar tarafından kullanma kapasitesine sahip olan ilk kripto para haline gelmek. Bize göre teknolojik açıdan teşvik edici altyapımız Dash’ı büyük kitlelere hizmet etmek için çok daha uygun hale getiriyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment