Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

David Schwartz Açıklıyor: Ripple, OpenCoin ve XRP

Ripple Labs Inc. ve XRP tokeni arasında ilişki hala bir çok kişi için kafa karıştırıcı. Bunun en güncel örneği bugün erken saatlerde hukuk müşaviri Preston Byrne ve Ripple’ın en üst düzey kriptografi uzmanı David Schwartz arasında yaşandı.

Olay Byrne’nin şunu söylemesi ile başladı:

”Ripple, daha sonra OpenCoin Inc., henüz ilk XRP hesapları 1 Ocak 2013 tarihinde piyasaya çıkmışken, Arthur Britto’nun yaptığı işlemler.. Diğer çalışanların da buna benzer görevleri olduğunu göz önüne alırsak bence ”Ripple’ın XRP’yi yaratmadığı” sonucu pek doğruluk payı olmayan bir şey. ”

Bu tweete daha sonra Ripple Labs’ın 17 Eylül 2012‘deki şirket kurma evraklarını da içeren bir dizi fotoğraf eşlik etti. Fotoğraflarda 1 Ocak 2013 tarihindeki XRP Ledger üzerinden yapılan işlem de yer almakta.

David Schwartz bu tweet’e şöyle cevap verdi:

”Bu tam olarak size 2012 yılında gönderilen Bitcoin Cash’e, Bitcoin Cash 2012 yılında henüz piyasada olmadığı için, sahip olamayacaksın demek gibi bir şey.”

Byrne sürüm öncesi yapılan test ağının, halka arz edilen  ürün ile aynı olmadığını ve bu tamamlanmış ürünün Ocak ayında piyasaya çıktığını söyledi:

”Bu (tamamlanmış) ürün 1 Ocak 2013 tarihinde,  OpenCoin Inc.’nin yazılım ile ilgili bütün haklara, unvana ve çıkara sahip olduğu dönemde piyasaya çıkmıştı.”

Byrne buna ek olarak XRP Ledger’ın telif haklarının OpenCoin tarafından ana ağın piyasaya çıkmasından 3.5 ay önce satın alındığını da vurguladı. OpenCoin XRP Ledger için olan protokolü tasarlamış olan bir teknoloji şirketi. Firma Jed McCaleb ve Chris Larsen tarafından yönetilmiş ve daha sonra 2015 yılında Ripple Labs adını almıştı.

Bu yoruma Schwartz şu cevabı verdi:

”Tabii ki bu olmadı çünkü Ripple o zamanlar  yoktu. Kurucular, şu an Ripple adındaki kurum henüz piyasaya çıkmadan önce bile,  XRP’yi bulundurma ve transfer etme olanaklarına sahipti. Belki de bizim ”böylesine bir başarıdan kaçma” sebebimiz gerçeğe önem veriyor olmamızdır.”

Byrne daha sonra 1 Ocak tarihinden önce gerçekleşen işlemin kanıtını istedi ve Schwartz ona bu cevabı verdi:

”Şimdiki block explorer önceki cüzdan ve işlem formatlarını desteklemiyor. Söylediğim gibi, ilk günlerde bir kaç tane hard fork yaşanmıştı ve bunların en temel sebeplerinden birisi de cüzdan ve işlem formatındaki uyumsuzlukları gidermekti.”

Schwartz devam edip şunu da ekledi:

”Sence ilk cüzdan uygulamamızda her şey yolunda mıydı? Sence bütün dijital varlıkları transfer edebilecek ve tutabilecek bir kod yazdık ve bunu kullanmadık mı?”

Topluluğun bir kısmı Schwartz’ın açıklamalarından tatmin olurken, başka bir kısmı ise Byrne’i haklı buldu.

Ripple 4 Temmuz tarihinde son 2 aydır açılan üçüncü davanın şokunu yaşamıştı. Schwartz ve diğer bütün Ripple yetkililerinin şu anki en büyük odak noktası, açılan davaların sonucunun ve SEC’in, XRP’nin menkul kıymet olup olmadığı konusunda vereceği kararın üzerine yoğunlaşmış durumda.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment