Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

DeFi Borsası Milyonlar Kaybetti: Büyük Altcoin Düşüşünde Tek Kişinin Parmağı Var!

Merkezsiz finans (DeFi) dünyasının köklü isimlerinden yearn.finance (YFI) özelinde yaşanan %45’lik düşüşün perde arkası şaşkınlık yarattı.

DeFi protokolü yearn.finance’e ait YFI, 18 Kasım günü yaşadığı düşüşle 10 gündür devam eden yükseliş serisini bozmuş ve 5 günde verdiği karı saatler içerisinde geri almıştı. Kısa sürede yaşanan düşüş milyonlarca dolarlık vadeli işlemler pozisyonunun tasfiye olmasıyla sonuçlanmıştı.

On-chain verileri düşüşün perde arkasında tek bir balinanın olduğunu ve ciddi manipülasyonlarla fiyatı aşağı çektiğini gözler önüne serdi.

Lookonchain tarafından aktarılan detaylara göre “0xCCb6” ve “0xB017” cüzdanları 14 Kasım ve 15 Kasım‘da merkeziyetsiz borsa (DEX) dYdX’e milyonlarca dolar değerinde USD Coin (USDC) yatırarak büyük ihtimalle YFI long (uzun) pozisyonu aldı.

Bu işlemler YFI fiyatını 14 Kasım‘dan 17 Kasım’a olan süreçte ortalama 10 bin dolardan 16 bin dolara kadar yükseltti. Tarihler 17 Kasım’ı işaret ettiğinde yükselişi tetiklediği düşünülen “0xB017” cüzdan adresi dYdX’e bir dizi USDC yatırma ve çekme işlemi gerçekleştirdi. Lookonchain bu işlemlerin long yönlü pozisyonların kapatılmasına yönelik bir işaret olarak nitelendirdi. Birçok cüzdan aracılığıyla yapılan işlemlerin ardından balinanın short (kısa) yönlü pozisyon aldığı öne sürüldü.

Ardından fiyat 18 Kasım günü %45 civarında düşüş yaşadı ve milyonlarca dolar tasfiye oldu. Fakat bu balina adresi fiyatta yaşanan düşüşün ardından yine milyonlarca dolar değerinde USDC’yi dYdX’den çekerek dikkatleri üzerine topladı. Lookonchain bu son çekim işleminin balinanın short pozisyondan elde ettiği karlar olarak yorumladı.

“0xCCb6” cüzdanına sahip aynı balina geçtiğimiz süreçte Suhiswap (SUSHI) üzerinde long pozisyonu açarak fiyat manipülasyonuna sebep olmuştu.

dYdX sigorta fonunda 9 milyon dolarlık zarar

Tek bir balina cüzdanı tarafından milyonlarca dolarlık manipülasyonun ardından dYdX’in sigorta fonu da sarsıldı. Ortaya çıkan likidite açığını kapatmak için toplam sigorta fonunun yaklaşık %40’ını kullanan DEX, 9 milyon dolarlık bir zarara uğradı. dYdX’in sigorta fonunda 13,5 milyon dolarlık bakiye kaldı.

dYdX resmi sosyal medya hesabından kalan bu fonun her türlü tehdit için yeterli olduğunu belirtildi:

Dün gece, YFI pazarında işlenen tasfiyelerdeki boşlukları doldurmak için dYdX v3 sigorta fonundan yaklaşık 9 milyon dolar kullanıldı. V3 sigorta fonu, kalan 13,5 milyon dolarlık fonla iyi bir şekilde finanse edilmeye devam ediyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan dYdX CEO’su Antonio Juliano, balina tarafından gerçekleştirilen fiyat manipülasyonunu açık şekilde hem dYdX’e hem de tüm YFI piyasasına yönelik bir saldırı olarak nitelendirdi:

Bu oldukça açık şekilde dYdX’e yönelik bir saldırıydı, buna tüm YFI pazarının piyasa manipülasyonu da dahildi. Birkaç ortakla birlikte araştırma yapıyoruz ve keşfettiklerimiz konusunda şeffaf olacağız.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!