Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

DeFi Pulse, Projeleri Güvenlik Seviyesine Göre Sıralamaya Başladı

DeFi Pulse ve Gauntlet, büyük DeFi projelerine yönelik risk değerlendirmesi için yeni bir derecelendirme aracı yayınladı.

Gauntlet COO’su Jhon Marrow tarafından yayınlanan bir blog yazısında, Defi Pulse ve Gauntlet tarafından geliştirilen bir risk değerlendirme aracı duyuruldu. Dijital varlık modelleme platformu Gauntlet ve merkezi olmayan finans (DeFi) analitik platformu DeFi Pulse ortaklığında hazırlanan araç, kullanıcılar için zincir üzerindeki protokollerin risk düzeylerini sıralamaya başladı. Kullanıcı davranışı, teminat oynaklığı, göreceli teminat likiditesi, protokol parametreleri ve akıllı sözleşme riski gibi konularla çalışan değerlendirme aracı, değerlendirme sonucunda her projeye 1 ile 100 arasında bir risk derecesi oluşturmakta.

Henüz Erken Aşamalarda

Ekonomik Güvenlik Puanı Modeli adı verilen aracın henüz erken bir aşamada olduğunu belirten Marrow, alfa aşamasında sorun yaratma olasılığı en yüksek olan teminatı bulmak için geçmiş likidite ve volatilite verilerini analiz eden aracın beta sürümünde likit olmayan protokollerin de değerlendirmeye dahil etmeyi planladıklarını söyledi.

Marrow’a göre derecelendirme sistemi, denetlenmiş zincir içi kredi protokollerinde ödeme aczinin olasılığını belirlemeye odaklı olarak çalışıyor.

Aave ve Compound’un Ardından Sıra MakerDAO’da

DeFi kredi protokollerinden Aave ve Compund’un derecelendirildiği araçtan Aave 95 puan alırken Compund 91 puan aldı. Güvenlik seviyesinin yükseltilmesi adına projelerin gözden geçirilmesi kararı alınırken bir sonraki çalışmada MakerDAO projesinin değerlendirmeye alınması planlanıyor.

Popülerleşen DeFi’ler Riskleri de Beraberinde Getirdi

Popülerliğini giderek arttıran DeFi’ler, artan sahte jetonlar ve dolandırıcılık olaylarıyla riskleri de beraberinde getirdi. Son zamanlarda kripto para piyasalarında yaşanan çalkantılı süreçler, DeFi projeleri için sürdürülebilir bir güven ortamından söz etmeyi sürdürse de DeFi’lere olan ilgi de bir yandan artmaya devam etmekte. Henüz çok erken bir aşamada olan derecelendirme aracı şimdilik daha dar bir kapsamda değerlendirmeler yapsa da gelecekte daha başarılı bir yapıya kavuşabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!