Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Deutsche Bank: Merkez Bankaları Ekonomik Krizi Durduramıyorlar

Küresel piyasalarda geçtiğimiz son birkaç gün içerisinde eşi benzeri görülmemiş şeyler yaşandı. S&P 500, BIST 100 gibi endekslerde ciddi düşüşler oldu, ABD 10 yıllık tahvil faizi rekor seviyelere düştü ve altın piyasasında büyük dalgalanmalar görüldü.

Piyasalardaki bu hareketlilik insanların aklına ‘yeni bir kriz mi geliyor?’ sorusunu getirdi. Merkez bankaları olası bir ekonomik krizi önlemeye çalışsalar da Deutsche Bank yetkilileri bunun pek mümkün olduğunu düşünmüyorlar.

Yanlış Politikalar

Merkez bankaları bu gibi acil durumları genelde faiz oranını düşürerek kontrol altına alıyorlar. ABD Merkez Bankası (Fed) da kısa süre önce olağanüstü toplanarak faiz oranını 50 baz puan indirdiğini açıkladı. Ancak faiz oranını düşürmek bu sefer yeterli olmayabilir.

Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası’nın sunduğu faiz oranları şu anda zaten sıfırın altında. Bunun yanı sıra İngiltere Merkez Bankası faiz oranını yüzde 0.75 seviyesinde tutuyor. Bu bankaların faiz oranını daha çok düşürmesi daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Bloomberg’ün haberine göre merkez bankaları şu anda bir çıkmazın içine girmiş olabilirler. Deutsche Bank Küresel Para Araştırmaları Müdürü George Saravelos, merkez bankalarının izledikleri “politikaların başarısız” olduğunu açıkladı ve şu yorumu yaptı:

Merkez bankalarının politikaları başarısız oldu. Ekonomik krizle mücadele edilebileceğini söyleyen merkez bankalarına katılmıyoruz.

Merkez bankalarının başarısız politikalarından bahseden Saravelos, hazine getirilerindeki düşüşe de dikkat çekerek şunları söylüyor:

 

Getirilerin sıfıra yaklaştığı bu dönemde (merkez bankaları) tam olarak ne öngörüyorlar? Eğer paranın değeri daha fazla düşemeyeceği bir seviyeye gelmişse yapılacak tek şey daha fazla para basmaktır. Getirilerdeki düşüşe ve enflasyon beklentilerine baktığımızda bu başarısız politikalarının piyasayı etkilediğini de görebiliriz.

2008’dekinden Farklı

Deutsche Bank yöneticilerinden Saravelos, bu seferki krizin 2008’dekinden daha farklı olduğunu düşünüyor.

Bloomberg tarafından aktarılan bilgilere göre bu seferki kriz 2008’deki gibi bir fon krizi olmayacak:

Siyah kuğu likidite krizi oldu. Bu gibi zor zamanlarda finans sisteminin zayıf noktasının ne olduğu sorgulanır. Biz bu sefer 2008’deki gibi bir fon krizinden ziyade bir likidite krizi yaşanabileceğini düşünüyoruz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment