Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dev Bankaya Kripto Para İşlemleri Yüzünden 3 Milyar Dolar Ceza Verildi!

FinCEN, TD Bank’in şüpheli kripto işlemlerini bildirmediği gerekçesiyle 3 milyar dolarlık rekor bir ceza ödemesine karar verdi.

ABD Mali Suçları Araştırma Ağı (FinCEN), bankacılık devi TD Bank’ın uluslararası kripto para işlemleri yapan isimsiz bir müşteri grubuyla ilgili şüpheli faaliyetleri raporlamadığını iddia etti.

FinCEN’in raporuna göre TD Bank “Müşteri Grubu C” olarak adlandırılan ve satış finansmanı ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösterdiğini belirten bir firmaya, dokuz ay boyunca 2.000’den fazla işlem gerçekleştirdi.

Bu müşteri grubu, TD Bank’e yıllık 1 milyon doları aşmayan işlem yapacağını beyan etmişti ancak gerçekte 1 milyar dolardan fazla işlem gerçekleştirdiği öne sürüldü.

Ayrıca, “Müşteri Grubu C”nin fonlarının %90’ını Birleşik Krallık’taki bir kripto borsasından sağladığı ve bu fonların %60’ını Kolombiya’daki dijital varlık hizmetleriyle ilişkili finansal kurumlara aktardığı belirtildi.

TD Bank’e kayıt olurken Kolombiya’nın iş yapacağı ülkeler arasında olmadığını beyan eden bu grup, aynı zamanda Çin ve Orta Doğu’daki yüksek riskli firmalarla da çalıştı. Buna rağmen, TD Bank’in bu şüpheli işlemleri, yalnızca birçok kez kolluk kuvvetleri tarafından sorgulandıktan sonra raporladığı aktarıldı.

Bankaya rekor ceza

FinCEN, TD Bank’in dijital varlıklarla ilgili işlemler için yazılı politikalara sahip olmasına rağmen, “Müşteri Grubu C’nin sanal varlık hizmet sağlayıcılarıyla olan geniş çaplı işlemleri için herhangi bir ek kontrolün uygulandığına dair bir kanıt bulunmadığını” belirtti.

10 Ekim tarihinde TD Bank, Banka Gizliliği Yasası’nı ihlal ettiğini ve kara para aklama suçlamalarını kabul etti. ABD Adalet Bakanlığı’na göre banka, 1,8 milyar dolar ceza ödeyecek.

Buna ek olarak, FinCEN de 1,3 milyar dolarlık bir ceza kesti ve TD Bank’e dört yıllık bir denetim süreci uyguladı. Toplamda 3,09 milyar dolarlık bu ceza, “Banka Gizliliği Yasası kapsamında şimdiye kadar verilen en büyük ceza” olarak nitelendirildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!