Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dev Borsada Fıkra Gibi Olay: Bu Altcoin’de Sahte Tokenlar Gerçekmişcesine Satıldı!

Güney Kore’nin en büyük borsası Upbit’e yatırılabilen sahte Aptos (APT) tokenlarının gerçekmiş gibi işlem görmesi karmaşaya yol açtı.

Upbit’de benzerine pek rastlanmamış bir dolandırıcılık girişimi yaşandı. İlk olarak on-chain analiz firması Definalist tarafından fark edilen olaya göre sahte bir airdrop sitesi tarafından üretilen gerçek olmayan APT’ler Upbit’e yatırılarak kısa süreli bir karmaşa yarattı.

Upbit’e aktarılan ve gerçek APT tokenlarını taklit eden bu sahte tokenlar, kısa bir süreliğine gerçek gibi alınıp satıldı ve bazı kullanıcılar hiçbir değeri olmayan sahte tokenlar sayesinde kazanç elde etti. Söz konusu siteden 380 binden fazla Aptos cüzdanına ortalama 50 adet gönderilen tokenlar sebebiyle problemin yaşandığı düşünülürken bu dolandırıcılık token’ı çok geçmeden Upbit ekibi tarafından fark edildi.

Geçici olarak APT para yatırma ve çekme işlemlerini durduran ekip olaya müdahale ederek sorun daha fazla büyümeden çözüme ulaştı ve işlemleri yeniden başlattı. Definalist, kaynak kodunda yer alan bir açığın sahte token’ın bir süreliğine gerçek APT tokenları gibi işlem görmesine yol açtığını öne sürdü.

Bot servis sağlayıcısı Tuna_Bot‘un kurucu ortağı MingMingBBS Definalist’e yaptığı açıklamada, standart protokollere göre belirli kontrollerin tokenları ayırt etmesi gerektiğini ancak Upbit özelinde durumun bu şekilde gerçekleşmediğini savundu.

“Felaketin eşiğinden dönüldü”

Öte yandan bu dolandırıcılık girişiminin bir felaket yaratabileceğine yer verildi. Olası bir ondalık denkliğinde binlerce kullanıcının 25 bin dolar değerinde varlık kaybedebileceğini ifade eden Definalist, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

Şans eseri, bu talihsizliğin ortasında dolandırıcının token’ı 6 ondalık sayıya sahipken gerçek APT 8 ondalık sayıya sahipti, böylece büyük bir felaket önlendi. Dolandırıcılık tokenının ondalık rakamı 8 olsaydı, tüm kullanıcılar 250 dolar yerine 25.000 dolar alacaktı, bu da binlerce kullanıcının 25.000 dolar değerinde APT kaybetmesine yol açacak ve önemli bir aksamaya neden olacaktı

Upbit, sahte APT satan ve karşılığında kazanç sağlayan kullanıcılara geri ödeme talebinde bulundu. APT yatırma ve çekme işlemleri olay çözüldükten kısa süre sonra aktif hale getirildi.

APT fiyatında hareketlilik

Dolandırıcıların Upbit’e binlerce sahte token gönderdiği esnada APT fiyatı kripto para borsası Bybit’te %35’in üzerinde değer kazandı.

CoinGecko verilerine göre yaşanan dolandırıcılık girişimine paralel olarak APT fiyatı yaklaşık %0,5 gibi ufak bir değer kaybının ardından ani bir yükselişe geçti. Son 24 saat içerisinde %7,5 yükselen APT, yazım esnasında 5,53 dolardan alıcı buluyor. Aptos, son 24 saat içinde Upbit’te en yüksek hacme sahip işlem çifti olarak kayıtlara geçti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!