Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dijital Merkez Bankası Parası (CBDC) İçin Kısa Sürede Karar Vermeyi Düşünmüyoruz -FED

ABD Merkez Bankası (FED), uzun süredir beklenen dijital merkez bankası parasının (CBDC) artılarını ve eksilerini içeren raporu yayınladı.

FED, 20 Ocak tarihinde yayınladığı belgede resmi bir ABD dijital para biriminin tüketicilere ve işletmelere potansiyel faydalar sunabileceği gibi potansiyel riskler de taşıdığını ve hangisinin ağır basacağının net olmadığını söyledi. CBDC’ler için henüz bir karara varmadığını belirten FED, “ABD CBDC’si için kısa zamanda bir karara varmayı düşünmediklerini” ifade etti.

Mevcut kripto para birimlerinin yasa dışı amaçlar için kullanılabileceğini belirten FED, nasıl tasarlandığına bağlı olarak CBDC’nin gerekli güvenlik ve likitideyi sağlaması durumunda halk ve işletmeler için uygun bir dijital para birimi olabileceğini söyledi. Bununla birlikte CBDC’nin riskler taşıdığı için bankaları, kredi kullanılabilirliğini, finansal sistemin istikrarını ve para politikalarını etkileyebileceğinin altını çizdi.

FED, ABD CBDC‘sinin potansiyel faydaları ve riskleri hakkında geri bildirim almak için kamuoyundan 20 Mayıs tarihine kadar geçerli olacak bir ankete katılmalarını istedi.

FED Başkanı Jerome Powell yaptığı açıklamada;

ABD’deki dijital merkez bankası parasının olumlu ve olumsuz yönlerini incelerken halk, seçilmiş temsilciler ve çok çeşitli paydaşlar ile fikir alış-verişi yapmak için sabırsızlanıyoruz.

dedi.

Raporda, araştırmalar sonucu CBDC’nin işletmeler, halk ve genel olarak ekonomi için barındırdığı dezavantajlarından daha çok avantajlarının ön plana çıkması veya alternatiflerinden daha üstün olduğunun kanıtlanması durumunda FED’in CBDC için daha fazla adım atacağına yer verildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!