Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yeni Bitcoin Üretmek Artık Hiç Olmadığı Kadar Zor

Bitcoin (BTC) blockchaininde madencilik yapmak, bugün sabaha karşı yapılan zorluk güncellemesi sonrasında daha önce hiç olmadığı kadar zorlaştı.

719 bin 712 numaralı blokta gerçekleşen güncelleme, blockchaindeki zorluk seviyesini bundan iki hafta öncesine kıyasla yüzde 9,32 oranında yükselterek 26,64 trilyonluk rekor düzeye çıkardı. Oran bakımından, Ağustos 2021’den beri bu çapta bir değişiklik yaşanmamıştı.

Geride bıraktığımız son iki hafta içerisinde yapılan ölçümlere göre Bitcoin madencilerinin blockchainde ürettiği ortalama hash oranı, 190,71 EH/s oldu.

Blokların kazılması ve dolayısıyla yeni bitcoin üretilmesi için ne kadar efor sarf edilmesi gerektiği belirleyen zorluk seviyesi, ortalama 10 dakikalık blok üretim süresinden sapmamak için blockchaindeki ortalama hash oranına göre her 2 bin 16 blokta bir güncellenir.

Çin’in geçen yılın mayıs ayında madencilere getirdiği kısıtlamalar, hash oranının düşmesine ve bitcoin üretiminin kolaylaşmasına yol açtı. Madencilik sektöründeki toparlanma, zorluk seviyesinin Temmuz 2021’de kaydedilen 13,6 trilyondan, 26,6 trilyona kadar tırmanmasıyla sonuçlandı.

Blockchaindeki hash oranının yükselişine eşlik eden zorluk seviyesi, Kasım 2021’deki bir defalık düşüş haricinde, Temmuz 2021’den beri düzenli olarak artış gösteriyor.

Geçmişte Bitcoin ağındaki toplam hash oranının yüzde 70’ine ev sahipliği yapan Çin’in getirdiği kısıtlamaların ardından, günümüz madencilik sektöründe başta ABD olmak üzere Kazakistan gibi ülkeler ön plana çıkıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!