Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Dijital Paraların Benimsenmesi İçin Yeni TikTok Olması Lazım”

Singapur Fintech Festivali kapsamında tartışılan dijital para ile desteklenen yeni ödeme sistemi, birçok farklı fikrin katılımı ile tartışıldı. Bazı isimler dijital para kullanımının adeta TikTok’laşarak basitleştikçe benimsenebileceğini savundu. Facebook Diem Association CEO’su Stuart Levey ise hükümet kontrolündeki dijital paralar hakkındaki kaygılarını dile getirirken, yine de Diem’in çıkan tüm CBDC’leri destekleyeceğini söyledi.

Singapur Fintech Festivali‘nde kripto para ve blockhchain dünyası adına birçok önemli açıklama yapıldı. Sektörün önde gelen isimleri yaptıkları açıklamalar ile dijital para birimleri için parlak bir geleceğin varlığından bahsetti. Circle CEO’su Jeremy Allaire, Facebook Diem Association CEO’su Stuart Levey, Coinbase CPO Surojit Chatterjee ve Soramitsu CEO’su Makoto Takemiya katılımıyla gerçekleşen panelde kripto para dünyası için önemli açıklamalarda bulunuldu.

Dijital paraların benimsenmesi için “kolaylık” kilit nokta

Dijital Para Birimleri “Dünya Standartlarında Yeni Nesil Ödeme Sistemini Doğurabilir mi?” isimli panelde Allaire üçüncü nesil blockchain teknolojisi ile dijital paraların milyarlarca olmasa da yüz milyonlarca insan tarafından kullanılmaya başlayacağını söyledi. Jeremy Allaire, dijital paralar için gelişim sürecinin daha başında olunduğunu kabul ederken yakında internetin gelişimi gibi bir sıçrama yapabileceğini de dile getirdi.

Jeremy Allaire, dijital paraların teknolojik açıdan henüz gelişmekte olduğunu söylese de Soramitsu CEO’su dijital paraların önündeki engelin bu olmadığını söyledi. Makoto Takemiya dijital paraların günlük kullanım için yeterince gelişmiş olduğunu savunarak, benimsenme önündeki bariyerin sürekli iyileştirilmeye çalışılan kullanıcı deneyimi olduğunu belirtti. Allaire ise yeniliklerin çoğunun odak noktasının tüketici deneyimi üzerine olmasına karşı çıkarak, iyileştirilmiş kullanıcı deneyiminin sıradan insanlara kripto para avantajlarını göstereceğine inandığını dile getirdi.

“Kullanıcılar ‘Buna daha önce nasıl sahip olmadım!’ diyecekler”

Coinbase’den Chatterjee ise ana akım düzeyinde bir benimsenmenin kullanıcılar için tıpkı ‘TikTok’ gibi gerçekten basit bir kullanım deneyimi ile mümkün olabileceğini öne sürdü.

Hükümet destekli dijital paralar için endişeler de var 

ABD’nin sabitcoin regülasyon yasa tasarısından nasibini alacak olan Diem’den Stuart Levey hükümetlerin yasa dışı faaliyetler ile ilgili endişelerinden dolayı dijital para yaptırımı yolunu seçtiğini söyledi. Levey dijital merkez bankası paralarının kripto para projeleri için bir tehdit olmadığını, özel kurumların kripto paralar ve CBDC’ler arasında uyum çalışmalarına daha fazla yön vermesi gerektiğini söyledi. Levey Diem’in piyasaya sürülen tüm yeni dijital merkez bankası paralarını destekleyeceğini açıkladı.

Aynı zamanda ABD’nin Terörizm ve Mali İstihbarat eski sorumlularından olan Levey, Çin’in dijital yuanından da örnek vererek dijital paralar üzerindeki hükümet kontrolünün çok tehlikeli olabileceğini dile getirdi. Levey, CBDC’ler ile hükümetin yapılan her işlemin her ayrıntısına erişebileceğine dikkat çekti ve bu durumun kripto paraların vizyonunun tam tersi olduğunu söyledi. Levey dijital paralar için benimsenme yolunda hükümet onayının kritik olmasına karşın çok gerekli olduğunu düşünmüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!