Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ray Dalio: Bitcoin, Altına Alternatif Olabilir

Ray Dalio, Reddit’teki AMA (Ask Me Anything) etkinliğinde kullanıcıların Bitcoin ve diğer birçok konu hakkındaki sorularına cevap verdi. Dalio’ya gelen en önemli sorulardan bir tanesi ise Bitcoin hakkında oldu. Dalio, soruya istinaden Bitcoin’in altına alternatif olabileceğini açıkladı.

Ray Dalio’ya ABD’nin durumundan Çin’e, yatırımlardan kripto paralara kadar birçok soru yöneltildi. İçlerinde en çok dikkat çekenlerden birisi ise Bitcoin ile ilgili olandı. Reddit’te AMA oturumunu başlatan Dalio, öncelikle şunları söyledi:

Ben Ray Dalio, Bridgewater Associates’in CEO’suyum. Alışılmadık ve riskli bir dönemden geçiyoruz. Dünya üzerinde borç, politik boşluk, servet gibi göz ardı edilmeyecek birçok durum var ve dünyanın en büyük gücü olma yolunda ilerleyen Çin, ABD’yi zorlamaya başladı. Tarihte bu tip olaylar çokça yaşandı ve şimdi de tarihsel çerçevede yaşadıklarımıza yeni bir perspektiften bakarak sizlerden gelecek olan soruları yanıtlamak istiyorum. ” dedi ve topu kullanıcılara attı.

Bitcoin fiat para sisteminin yarattığı sorunlara bir çözüm olabilir mi?

NassimTalebisCoolLeb isimli bir kullanıcı, öncelikle Dalio’ya ABD’de yaygınlaşan eşitsizlikten dem vurdu. Ardından “Merkez bankasının ortaya çıkan bu eşitsizlik konusunda büyük bir rol oynadığına inandığınızı düşünüyorum. Sizce Bitcoin, dünyadaki yeni fiat para düzeninin yarattığı bu soruna Bitcoin çözüm olabilir mi?” diye sordu.

Dalio, cevabında altın örneğini kullandı. Son 10 yıl içinde Bitcoin ve bazı diğer dijital para birimlerinin altına alternatif olabileceklerini gösterdiğini ifade eden Dalio, her iki varlığın altınla ve diğer sınırlı arza sahip olan bazı varlıklara olan benzerlik ve farklılıklarına değindi.

“Bitcoin ve diğer kripto paralar altına ve diğer sınırlı arzı bulunan varlıklara alternatif bir çeşitlilik sunabilir. Asıl mesele, hisse senetleri de dahil olmak üzere bu tür varlıklardan (sınırlı arza sahip ve mobil olan, servet barındıran) bazılarının portföyde bulundurulması ve bunlar arasında çeşitliliğin sağlanmasıdır.”

Dalio, her ne kadar Bitcoin’in altına alternatif olabileceğini kabul etse de merkez bankaları halihazırda altına sahip olduğu için yine altını tercih edeceklerine dair güçlü bir inancı olduğunu belirtti.

“Merkez bankalarının Bitcoin kullandığını hayal edemiyorum” demişti

17 Kasım tarihinde Twitter’da Bitcoin ile ilgili bazı düşüncelerini dile getirmiş olan Dalio, Bitcoin’in bir değişim aracı olarak pek iyi olmadığına ve bir değer deposu olarak iyi bir işlev göstermediğine inandığını söylemişti. Buna gerekçe olarak ise Bitcoin’in satın alma gücünü korumadığını ve eğer BTC hükümetleri tehdit edici bir hale gelirse kullanımının da tehlikeli olacağını ifade etmişti. Ardından da şunları aktardı:

“Ayrıca, merkez bankalarının sahip olduğu üçüncü en yüksek rezerv varlığı olan altının aksine, bankaların, büyük kurumsal yatırımcıların, işletmelerin veya çok uluslu şirketlerin Bitcoin’i kullandığını hayal edemiyorum. Bu konularda yanılıyorsam lütfen beni düzeltin. Teşekkür ederim.”

bitcoin-altın

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!