Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dikkat! Cryptojacking, Türkiye İçerisindeki En Büyük Siber Tehdit Haline Geldi!

Bloomberg tarafından 14 Aralık tarihinde yayınlanan bir habere göre, başkasının bilgisayarını ve işlemcisini onun izni veya bilgisi olmadan kullanarak kripto para madenciliği yapmak olarak da bilinen Cryptojacking, dünyanın bir çok tarafından en çok tehdit oluşturan kötü amaçlı yazılım haline geldi.

Dünyanın önde gelen siber güvenlik firmalarından Kaspersky Lab’ın yaptığı araştırmaya göre, cryptojacking özellikle Orta Doğu, Türkiye ve Afrika içerisinde en büyük siber tehdit haline geldi.Bunun yanı sıra Afganistan ve Etiyopya içerisinde de tespit edilen her dört kötü amaçlı yazılımdan bir tanesi kripto para madencilik yazılımı olarak bilinmekte.

Bloomberg tarafından vurgulandığına göre, Kaspersky yaptığı araştırmada Orta Doğu bölgesindeki kripto para madencilik saldırılarının yıllık bazda 4 kat arttığını ve 2017 yılında 3.5 milyonken, 2018 yılında 13 milyonu geçtiğini belirtmekte. Kaspersky bunun yanı sıra ”dijital para birimlerinin kullanımının artması durumunda,” kripto para birimleri ile alakalı kötü amaçlı yazılım saldırılarının da aynı paralelde artacağını belirtmekte.

Akıllı Telefonlar da Tehlikede

Sadece bilgisayar kullanıcıları değil, akıllı telefon kullanıcıları da cryptojacking saldırılarına maruz kalabilir ve araştırmaya göre zaten maruz kalmakta. 2016 yılı ile 2017 yılı arasındaki döneme kıyasla,söz konusu akıllı telefonlara yapılan saldırılarda da %9.5’luk bir artış yaşanmış.

Kaspersky yetkililerinden Fabio Assolini, ”Türkiye ve Afrika bölgesinin”, siber suçlulara daha çekici gelmeye başladığını ve kripto para madencilik yazılımlarının kullanım sebebindeki artışı ise, diğer kötü amaçlı yazılımlara kıyasla ”daha az tespit edilebilir” olması şeklinde yorumladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment