Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Diktatörlükle Yönetilen Beyaz Rusya, Yeni Dijital ve Kripto Merkezi Olmak İstiyor

Bir diktatör tarafından yönetilen tek Avrupa ülkesi olma unvanına sahip Beyaz Rusya veya Belarus, dijital ve kripto endüstrilerinin yeni merkezi olmak için ciddi bir çaba sarf etmekte.

Bir çok ülke İsviçre‘nin küçük kasabası Zug içerisinde yer alan kripto para ve blockchain şirketlerini duydu ve çoğu ülke de Zug’un kurduğu ”Kripto Vadisini” örnek almakta diyebiliriz. Geleceğin teknolojik devriminde liderliği üstlenmek, sağladığı ekonomik ve finansal avantajların yanı sıra, politik olarak da ciddi bir üstünlük kazandırıyor. Tam olarak bu sebepten Malta gibi ülkeler blockchain ve startup şirketleri için adanın girişine kadar ‘kırmızı halı’ serdi. Kripto ve blockchain sektörünün ‘dost canlısı ülkeleri’ listesine son giriş yapan ülke ise pek alışık olmadık ve tahmin edilemeyen bir oyuncu, Beyaz Rusya oldu.

Eski Usul Diktatörlük

Belarus dört bir yanı kara ile çevrili bir Doğu Avrupa ülkesi. Ülke başkan ve diktatör Alexander Lukashenko tarafından 1994 yılından beri demir yumruk ile yönetiliyor. Lukashenko şu an Avrupa içerisinde bulunan son diktatör ve kendisi SSCB döneminden kalma bir çok devlet kurumunu ve tesisi hala ayakta tutmayı başarıyor. Ülkenin içerisinde aynı SSCB döneminden kalma bir gizli polis birliği bulunuyor ve seçimler aynı ‘çoğu’ ülkede olduğu gibi şaka maiyetinde yapılmakta. Belarus bütün Avrupa içerisinde Demokrasi endeksine göre en alt sırada yer almakta.

Yine de, böyle bir ülke bile blockchain ve kripto para sektörünün önemini anlamış olacak ki, özellikle son 3 aydır ülkeye startup firması çekebilmek için bir çok uğraş içerisine girdi. Ülke bunun yanı sıra geçtiğimiz günlerde de Güney Kore’li uzmanlardan blockchain konusunda yardım talep etmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment