Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Yatırım Yaptığınız Kripto Para Düştüyse Panik Yapmayın”

İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Aysel Gündoğdu, kripto para yatırımcılarını fiyat düştükten sonra “panik satışı yapma” konusunda uyardı. Gündoğdu, “Sürekli aşağı seyretmeyecek, mutlaka bir süre sonra toparlayacaktır.” dedi.

Bir hafta önce 24 saat içinde %30’a kadar varan oranda değer kaybeden Bitcoin, yazım sırasında 39.486 dolardan işlem görüyor. Geçen haftakine benzer düşüşler hakkında konuşan Gündoğdu, yatırımcıları bu gibi dalgalanmalar sırasında panik satışı yapmamaya çağırdı.

Bu yıl 64.899 dolarla rekor kıran Bitcoin fiyatı, yılın ilk gününe 28.990 dolardan işlem görerek giriş yapmıştı.

“Kripto para konusu Türkiye’de yanlış anlaşıldı”

Bazı insanların, “100.000 lira yatırıp 200.000 lira kazanan” yatırımcıları duyarak sürü psikolojisiyle kripto para piyasasına girdiğini söyleyen Gündoğdu, “Kaybettiğinizde yaşam kalitenizi düşürecek miktarlarda yatırım yapmayın.” dedi.

Kripto para konusunun “Türkiye’de yanlış anlaşıldığını” vurgulayan isim, AA haberine göre şunları söyledi:

“Bu, bir koyup beş alınacak bir sistem değil. Kripto paralar aracıyı ortadan kaldıran, çok kolay transfer yapma imkanı sağlayan paralardır. Ülkemizde insanlar kolay para kazanma hırsına yenik düştükleri için, kayıpla karşılaştıklarında sosyal sıkıntılar yaşayabiliyorlar.”

“Hiçbir zaman sürekli aşağı ya da yukarı gitmez”

Kripto para fiyatlarındaki ve genel olarak finans piyasalarındaki düşüşlerin “normal olduğunu” vurgulayan isim, piyasalardaki fiyatların “hiçbir zaman sürekli aşağı ya da sürekli gitmeyeceğini” belirtti.

Kripto paralara yatırım yapmış ve daha sonra yatırımının değer kaybettiğini görmüş insanlara seslenen Gündoğdu, şu açıklamaları yaptı:

“Pazartesi günü 100.000 liralık kripto para aldım, çarşamba günü yarı yarıya düştü, ne yapmalıyım?’ diye soruyor olabilirsiniz. Aslına bakarsanız kripto paralardan hüsrana uğrayanların sayısı, kazananlardan çok daha fazla. Bu işe yatırım yapanların şuna dikkat etmesi lazım. Finansal piyasalarda fiyatlar hiçbir zaman sürekli aşağı ya da sürekli yukarı gitmez. Elinizdeki kripto para eğer çok düşük seviyelere geldiyse, mutlaka bir süre sonra toparlayacaktır.”

Gündoğdu, fiyatların her zaman daha da fazla düşme ihtimalinin bulunduğunu eklemekle birlikte, insanlara “Panik yapmamak lazım, çünkü bir süre sonra elbette çıkacaktır” mesajını verdi.

“İyi olanları araştırıp; yüksek risk olduğunu bilerek” yatırım yapmalı

Piyasa genelinde 10.000’den fazla kripto para olduğunu hatırlatan Gündoğdu, ticaret hacmi düşük olan kripto paralara yatırım yapmanın rasyonel olmayacağını ifade etti.

Kripto paralar ile şirketler arasında bir benzetme yapan isim, “Çok iyi kurgulanmamış şirketler, kriz zamanlarında çürük elma misali dökülürler. Kripto paralarda da aynı durum söz konusu.” dedi ve şunları ekledi:

“Burada şunu düşünmek lazım; iyi olanları araştırıp yüksek risk olduğunu bilerek yatırım yapmak her zaman daha iyidir. Kripto paralar batabilir. Bu, çok normal bir durum.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!